Félelmet szül a bizonytalanság

Az elmúlt évek felívelő gazdasági pályáját és a mindennapi életet is átírják az orosz–ukrán háború, valamint a nyugati szankciós politika következményei. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakszervezeti vezető szerint az uniónak végre a saját érdekeit kellene képviselnie. A munkaadói szervezet főtitkára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami segítség körét érdemes lenne kibővíteni.

2022. 10. 19. 6:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború és a nyugati szankciós politika Európában és azon belül hazánkban is bizonytalanná teszi a jövő tervezését. Ez a munkavállalók és a munkaadók életét is megnehezíti.

– A jelenlegi helyzetben nagyon markánsan jelenik meg a bizonytalanság. Ami eddig biztosnak tűnt, az kezd eltűnni. Szinte elértük a teljes foglalkoztatottságot, míg a bérek az elmúlt tíz-tizenkét évben jelentősen emelkedtek. Ez utóbbi terén is igen mélyről indultunk, hiszen a balliberális kormányzás alatt csak a szavak szintjén becsülték meg a munkavállalókat – mondta a Magyar Nemzetnek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke. Jelezte: most mindenki attól fél, hogy véget ér az elmúlt évek felfelé ívelő pályája.

 – Az infláció Európában, azon belül hazánkban is hatalmas problémát okoz. A legutóbbi, szeptemberi adat már a minimálbér-emelés szintjét is elérte. Igaz, ettől kedvezőbb lesz az éves mutató, de ezzel együtt is drasztikusan emelkedik az élelmiszerek és az energia ára – magyarázta az érdekképviselet vezetője. 

Palkovics Imre szerint az okok is kimutathatók, miszerint hibás politikát folytat Európa.

– A munkavállalók is látják, legalábbis mindazok, akikkel én beszélek, hogy ami zajlik, az nem Európa, hanem az Egyesült Államok mögött meghúzódó befektetői körök érdekeit szolgálja. Ezzel az emberek nem is vitatkoznak, de aggódnak a sorsuk miatt – hangsúlyozta a szakszervezet elnöke. Ehhez hozzátette, hogy a magyar kormány intézkedései, ideértve például a rezsicsökkentés fenntartását az átlagfogyasztásig, valamint az árstopokat is, mind segítenek. Ugyanakkor átmeneti lépésekről van szó, nem lehet tudni, hogy ezeket meddig lehet fenntartani a növekvő energiapiaci árak mellett.

– Ezek tüneti kezelések, érdemes arra koncentrálni, hogy mi vezethet a tartós megoldásokhoz. Helye lenne az olyan megmozdulásoknak is, amelyek rávilágítanak az Európai Unió tarthatatlan politikájára. Erre több uniós tagállamban is látunk példákat – emelte ki Palkovics Imre. A Munkástanácsok elnöke szerint a szankciós politika tévúton jár, Európa akkor tud békés körülmények között fejlődni, ha a nyugati technológia találkozik az olcsó, megfizethető energiával.

– Ez így működött az elmúlt évtizedekben, ehhez azonban arra lenne szükség, hogy a brüsszeli vezetők a közösség érdekeit szolgálják, ne pedig az Egyesült Államokét. Amerika ugyanis úgy kívánja Kínát legyőzni a gazdasági versenyfutásban, hogy Európát teljesen maga alá rendelni – tette hozzá.

– Rendkívüli módon megnőtt a bizonytalanság. Ez szinte lehetetlenné teszi az üzleti tervezést. A vállalkozások nem tudják, hogy mire számíthatnak – mondta lapunknak Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára szerint mindez a másik oldalon is megmutatkozik. A bankoknál nagy hangsúlyt fektetnek a kockázatkezelésre, b­egyűrűzik hozzájuk a cégek bizonytalansága. Ilyen körülmények között nehezebbé válik a hitelezés. További kihívás, hogy az infláció miatt a Magyar Nemzeti Banknak emelnie kell a kamatszinteket. 

– Mindez nemcsak Magyarországot sújtja, hanem Európát is. Az energiaárak növekedését csak fokozta a háború, a magyar kormánynak emiatt már 2021 végén lépnie kellett. Ilyen körülmények között nagyon nehéz a vállalkozások működését biztosítani – közölte a főtitkár.

Perlusz László kiemelte, hogy jelenleg nehéz fenntartani a hitelezést, ezért is kedvező a kormány által támogatott Széchenyi-kártya-program állami támogatása. – A vállalkozások próbálnak előre tekinteni, azt nézik, hogy érdemes-e fenntartani a működést. Az igazi megoldást az jelentené, ha mielőbb véget érne a háború. Ennek a reménye mára elolvadt, a fegyveres konfliktus végét jelenleg nem látni – hangsúlyozta.

A VOSZ főtitkára kitért arra is, hogy a kormányzati segítség, amely a feldolgozóiparban tevékenykedő energiaintenzív cégeket támogatja, üdvözlendő, ám nem elég.

 – A szolgáltatási szektorban tízszer ennyi vállalkozás működik, a kormányzati segítséget ezért ki kellene bővíteni. Tudjuk, hogy a költségvetés teljesítőképessége véges, de a munkahelyek megtartása elsődleges feladat – emelte ki Perlusz László. A főtitkár végezetül hozzátette: a kormányzattal folyamatosan tárgyalnak, bíznak a további támogató lépések megszületésében.

Borítókép: A magyar kormány intézkedései sokat segítenek a lakosság terheinek enyhítésében (Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.