időjárás 3°C Balázs 2023. február 3.
logo

Jól fizet a környezettudatos gazdálkodás

Magyar Nemzet
2022.10.19. 20:06 2022.10.19. 20:37
Jól fizet a környezettudatos gazdálkodás

Több százmilliárd forinttal ösztönözné a kormány az aszály elleni védekezést a mezőgazdaságban – írta a Vg.hu. A Világgazdaság cikke szerint a következő évben induló új agrártámogatási rendszerben az öntözésfejlesztési beruházások mellett nagy hangsúlyt kapnak a termőföldek vízmegtartó erejének növelését célzó intézkedések is.

Jelentős forráshoz juthatnak a környezettudatos termelésben érdekelt gazdálkodók. Az új agrártámogatási rendszerben komoly összeget különített el erre a célra a kormány – írja a Vg.hu. A Világgazdaság cikke szerint a következő európai uniós finanszírozási ciklus agrár-vidékfejlesztési támogatásainak szétosztását célzó dokumentum környezeti szempontból meglehetősen ambiciózus. 

Az Európai Unió költségvetéséből származó vidékfejlesztési források jelentős részét, a keret 75 százalékát környezeti és klímacélokra fordítja az ország. A 80 százalékos nemzeti kiegészítő forrást is tartalmazó teljes borítéknak pedig mintegy 36 százaléka szolgálja a zöldcélokat.

A támogatási feltételek mellett a klímaváltozás hatásai is kikényszerítik a változást. Az aszály ellen a leghatékonyabban öntözéssel lehet védekezni. Ezt a célt szolgálják az új KAP forrásai is. Nagy István, agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válasza szerint a mezőgazdasági üzemek öntözésfejlesztési és a vízfelhasználás-hatékonyságot javító beruházásaira mintegy 186 millió eurót (az MNB mai árfolyamán számítva 76,82 milliárd forintot) különített el a kormány.

Az öntözés mellett a vízmegtartást segítő mezőgazdasági gyakorlatokat is támogatja a tárca. 

Az agrár-környezetgazdálkodási program, valamint az ökológiai gazdálkodás támogatására mintegy 1,5 milliárd euró (619 milliárd forint) áll rendelkezésre. 

A közvetlen támogatások kapcsán az egyik legszembetűnőbb változás, hogy a gazdálkodók azon földterületek után is támogatást kaphatnak, amelyeket vízmegtartó területként jelölnek meg. 

„Érdekeltté tesszük a gazdálkodókat, hogy a gazdaságosan nem művelhető, vagy erre a célra felhasználható más szántóikat vízmegtartó funkcióval bíró területekké alakítsák át és akként tartsák fenn. Az agroökológiai területek ugyanazt az összegű alaptámogatást kapják meg, mint a termeléssel hasznosított parcellák” – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Ezenfelül egy új, önkéntes alapú agroökológiai program is indul majd, amelynek keretében a gazdálkodók saját adottságaik és saját belátásuk szerint döntik el, hogy a választott gyakorlatokat milyen arányban valósítják meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.