Mi az ára annak, ha elszakadunk a megszokott takarítástól?

Nagy valószínűséggel, ha most gyors közvélemény-kutatást végeznének a fogyasztók körében arról, vajon a hagyományos vagy a szupermodern robotporszívót választanák-e, a többség az utóbbi mellett tenné le a voksát. A gyakorlatban azonban nem biztos, hogy ezzel a döntéssel járnának a legjobban.

Horváth Éva
2022. 10. 22. 14:40
Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon milyen szempontok alapján lehet eldönteni, mennyire hatékony egy porszívó? Tökéletesen takarít? Minimális munkát ad a tulajdonosának? Energiahatékony? Csendes? Ehhez ad most útmutatót a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a legfrissebb terméktesztje alapján: alaposan próbára tették mindhárom típust –tájékoztatott a szervezet.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 161 hagyományos, vezetékes, 117 vezeték nélküli és 58 robotporszívót tesztelt. Vizsgálták a készülékek tisztítási hatékonyságát, használhatóságát, zajosságát, illetve, ami manapság különösen fontos szempont, a valós energiafogyasztásukat is. A robotporszívók esetében külön tesztelték szobaszimulációval azt is, hogy mennyire jól boldogulnak terepen, vagyis hatékonyan kerülgetik-e a szobában a különböző tárgyakat. A vezeték nélküli porszívóknál pedig tesztelték az akkumulátorok erejét is, vagyis azt, hogy mennyi ideig tudják biztosítani a maximális szívóerőt.


Ami egyszer már jól bevált

A vizsgálat markáns és kissé váratlan eredményt hozott: kiderült, hogy meglehetősen nagyok a különbségek a termékek tisztítási hatékonysága, zajszintje és energiahatékonysága között. Továbbá az sem mellékes szempont, hogy porszívózás után több por marad-e a levegőben, mint előtte volt. A teszt során e tekintetben 16 termék bukott meg. Ezért azokat inkább amolyan „2in1” terméknek kellene nevezni, hiszen porszívó és porfújó készülékek is egyben – fogalmazott véleményében a TVE. Majd felhívta a figyelmet: jobb, ha vásárlóként kerüljük ezeket a termékeket, mint például a SAMSUNG VC07M3179VD vagy a Philips XB2122/09. Ezek ráadásul nem is a legolcsóbb szerkezetek, hiszen az előbbit 46 ezer, míg az utóbbi 63 ezer forintos átlagáron lehetett megvenni a tesztelés idején.

Kérdés szokott még lenni, hogy porzsákos vagy porzsák nélküli porszívót vegyünk. A porzsák nélküli modelleknél pénzt takaríthatunk meg, de a szűrő rendszeres tisztítást igényel, sőt, a HEPA szűrőt cserélni kell. A porgyűjtő tartály ürítése pedig gondot jelenthet az asztmások és allergiások számára. A tesztelt termékek között a TVE talált bőven jól teljesítő terméket mindkét fajtából.

A porzsákos modellek közül a Philips FC8578/09 Performer Active például már elfogadható átlagos eredményt produkált minden vizsgált szempont szerint, kivéve a zajosságot, amelyben átlagon aluli volt a teljesítménye. Ára azonos a korábban említett „porfújó” termékkel, vagyis 63 ezer forintos átlagáron kapható. Ugyanaz a márka és az ár, az egyik termék felhasználási célját tekintve azonban értelmezhetetlen, míg a másik elfogadható teljesítményt biztosít. Ebből tehát egyértelműen következik: nem elég csupán márka vagy ár alapján dönteni.

A porzsák nélküli porszívók közül a Rowenta RO4855EA Compact Power XXL a maga 45 ezer forintos átlagárával jó választás lehet. Egyedül a használhatósági teszten nem teljesített kiemelkedően.

A vezeték nélküli mindenhova befér

A vezeték nélküli porszívók könnyűek, ezért egyszerűbb velük „körbefutni” a lakást, és még a vezetékbe se botlunk bele folyamatosan. Tartályuk viszont kisebb. Mivel akkumulátorról működnek, nem bírják a hosszabb igénybevételt.

Ha túl gyakran vagy nagy területen használjuk, nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, főleg, ha akár tíz órát kell várnunk a feltöltésre. Sőt, legtöbbjük az allergéneket sem tartja vissza kellőképpen – foglalta össze a TVE a legfontosabb tudnivalókat.

Ami a márkákat illeti, a kategória élén ott a Dyson, viszont, ami érdekes, hogy nem a legdrágább készülékük vitte el a pálmát Sőt, több márka – Samsung, Bosch, AEG és Electrolux – is felveszi vele a versenyt, és nem mellékesen kedvezőbb áron.

A legcsendesebb termék a teszteltek közül, amely már elfogadható tisztítási hatékonysággal is bír, a Kärcher VC5 Premium lett.

Ne higgyük álomnak a robotberendezést

Sokunk álma a robotporszívó, amely kitakarítja a lakást míg mi az ügyeinket intézzük. A tesztek azonban azt mutatják, hogy a legjobb robotporszívók tisztítási hatékonysága sem olyan jó, mint a hagyományos porszívóké. 

Kemény padlón felveszik a versenyt a hagyományos társaikkal, de mivel szívóteljesítményük gyenge, szőnyegen nem teljesítenek ilyen jól. Míg a vezetékes változatok a szőnyegből is eltávolítják a pornak akár csaknem 90 százalékát, a robotporszívók esetében ez az érték maximum 50 százalék. 

Ráadásul a teszteredmények azt mutatják, hogy a robotporszívók pazarlóan bánnak az energiával. Egy-két kivétel akad ugyan, mint például a Severin RB 7025 Chill, amely nagyon jó eredményt ért el energiatakarékossági szempontból, viszont valószínű azért, mert cserébe szinte nem is porszívózott – hívta fel a figyelmet a TVE.

Olyan lakásban, ahol könyvkupacokat, játékhalmokat kell kerülgetniük, a robotporszívók kevésbé jól tudnak teljesíteni. 

Ezért előtte ha órákat kell pakolnunk, oda az időnyereségünk. Várhatóan gyakrabban kell üríteni a portartályukat és fontos, hogy mennyit bír a készülék egy töltéssel – 25 percet vagy 4 órát –, illetve tud-e önállóan csatlakozni a dokkoló állomásra. 

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.