Újra veszélyben a baromfiállomány

Bár csak néhány hónapja szerezte vissza hazánk a madárinfleunza-mentességét, a súlyos gazdasági károkkal járó vírus újra komoly fenyegetést jelent a baromfiállományra. A hatóságok szerint egyelőre nem ütötte fel a fejét a betegség országunkban, az európai uniós helyzet azonban nem túl rózsás. A vándormadarak vonulása komoly kockázatot jelent.

2022. 10. 15. 16:00
null
20191106 Csákánydoroszló Libatenyésztés Szendi Péter Vas Népe Fotó: © Szendi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig néhány hónapja ért véget az idei madárinfluenza-járvány az országban, máris attól kell tartaniuk a hazai baromfitartóknak, hogy ismét felüti a fejét a komoly gazdasági károkat okozó betegség az állományokban. Az országos főállatorvos július közepén oldotta fel a madárinfluenza-járvánnyal összefüggő korlátozásokat. A nyáron Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében került sor legutoljára a felügyeleti körzetek megszüntetésére.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a kór ismételt felbukkanásának egyre nagyobb az esélye. Az ősszel zajló vadmadárvonulás Európa-szerte tovább növeli a vírus terjedésének kockázatát. 

A Nébih tájékoztatása szerint az elmúlt egy hónapban az Európai Unióban összesen 47 baromfitartó gazdaságban, 37 fogságban tartott madarakat tartó intézményben és 323 vadmadárban mutatták ki a szakemberek a madárinfluenza-vírust. Az érintett országok közt szerepel például Franciaország, Lengyelország, Németország és Olaszország is.

A hatóság szerint a járvány elkerülése, a haszonállatok megóvása elsősorban a baromfitartók járványvédelmi tudatosságától és elővigyázatosságától függ. Bár egyelőre még nem kötelező, de erősen javallott, hogy a baromfikat zártan tartsák a telepeken. A környezeti tendenciákat figyelembe véve azonban a hatóságnak is készenlétben kell állnia. Ha a betegség újra felüti a fejét az országban, az azonnali intézkedésekkel jár. 

Megalakulnak például a helyi járványvédelmi központok és speciális eljárásrend lép életbe a Nébih állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumában is. Utóbbi lényege, hogy madárinfluenza-járvány esetén a megrendelők által személyesen behozott mintáknál még aznap megtörténik a PCR-vizsgálat és az eredményeket is még aznap közlik az érintettekkel. A mintaszállító gépjárművel behozott minták esetében a beérkezés másnapján zajlik a PCR-vizsgálat és az eredményközlés.

– A madárinfluenza megelőzése, a mentes státusunk fenntartása az ágazat valamennyi szereplőjének közös érdeke. Fontos, hogy a védekezés során minden szereplő elvégezze saját feladatát – hívta fel a figyelmet a hatóság.

A betegség újbóli megjelenése rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja a magyar baromfiágazat szereplőit. A termelőknek az idén több hullámban kellett megküzdeniük a betegség következményeivel, voltak olyan telepek, ahol hónapokig nem tudták újratelepíteni az állományt, s így munka és bevétel nélkül maradtak a gazdák. A termelés szűkülése azonban nem csak az állattartóknak okozott gondot, a vágóhidak is egyre nehezebb helyzetbe kerültek a madárinfluenza miatt. A visszaesést jól mutatja, hogy az Agrárközgazdasági Intézet statisztikája szerint az év első hét hónapjában 352 ezer tonna baromit vágtak le, ami 14,4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A madárinfluenza okozta kiesés miatt jelentősen nőtt az import, a külföldről hazánkba érkező baromfihús mennyisége egy év alatt 36 százalékkal emelkedett.

Érkezik az újabb támogatás. Hamarosan újabb támogatást kaphatnak a baromfitartók. Az Agrárminisztérium mintegy 15 milliárd forintos kerettel új állatjóléti támogatási konstrukciót indított, a kérelmeket november 15-től adhatják be az érintett gazdálkodók. Az idén benyújtott támogatási kérelem 12 hónapos időtartamra szóló igénylést jelent, amelyet 2023 őszén újabb egyéves támogatási időszak követ. A támogatáshoz kapcsolódó kötelezettségvállalási időszak október 16-tól indul. A programban részt vevő baromfitartóknak tehát holnaptól kell biztosítaniuk a magasabb szintű feltételeket a telepeiken.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Vas Népe/Szendi Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.