Az MNB zárolta a Falcon számláit és blokkolta a honlapját

Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a Falcon Kereskedőház Kft.-nek, a Falcon Benefit Kft.-nek és egy magánszemélynek, hogy bármely MNB-engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A jogosulatlan tevékenységek megakadályozása érdekében honlapblokkolásról és számlazárolásról is döntött a jegybank – jelentette be pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Forrás: MTI2022. 11. 04. 11:31
null
Budapest, 2021. április 24. A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a fõváros V. kerületében a Szabadság tér 8-9. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felügyeleti hatóság felszólította a kárvallottakat és azokat, akik az érintett társaságok tevékenységéről érdemi információval rendelkeznek, különösen, ha befektetési céllal pénzt adtak át és azt nem kapták vissza, hogy jelentkezzenek az MNB feljelentése alapján büntetőeljárást folytató BRFK-nál vagy az MNB-nél.

A jegybank eddigi adatai szerint a Falcon Kereskedőház Kft. és a Falcon Benefit Kft. úgynevezett „Utalvány vásárlási szerződés”-t kötött számos befektetővel. 

Ebben kötelezettséget vállaltak arra, hogy amennyiben a befektető az általa féláron vásárolt utalványokat nem használja fel, ez esetben – jellemzően három hónap elteltével – azok névértékét, azaz a befektetők által átadott összeg kétszeresét fizetik vissza.

A közlemény szerint az MNB-nek oka van feltételezni, hogy az utalványokra történő hivatkozás csupán az engedély nélküli forrásgyűjtési tevékenység leplezésére szolgált. 

Mivel a három hónapra ígért 100 százalékos garantált hozam irreálisnak tekinthető, ezért az adatok – a jogosulatlan pénzügyi tevékenység mellett – annak a lehetőségét is felvetik, hogy a vizsgált konstrukció eleve csalásra, illetve piramisjáték szervezésére irányult.

A vizsgált tevékenység rendkívül kiterjedt, a már beszerzett bizonyítékok alapján a társaságok, illetve a magánszemély együttesen mintegy négy-ötezer hazai befektetővel léptek kapcsolatba.

Az MNB  azzal, hogy – az érintett bankokkal koordinálva – számos bankszámla zárolását is elrendelte, mintegy kétmilliárd forintot biztosít az érintett társaságok, illetve a magánszemély tevékenysége miatt esetleg kárt szenvedő befektetők későbbi kártalanításához. 

Az MNB korábbi feljelentése alapján már folyamatban lévő nyomozásra tekintettel az MNB a zár alá vett pénzeszközöket – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján – átadja a nyomozó hatóságnak.

Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi – tájékoztatott az MNB.

Borítókép:Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.