Elszálltak az ingatlanárak Európában

Amíg Párizsban és Münchenben tízezer euró felett van a lakások négyzetméterenkénti ára, addig a Balkánon ennél jóval olcsóbbak a lakások. Görögországban már hetvenezer euróért is lehet egy hetven négyzetméteres tengerparti apartmanunk – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 11. 21. 6:30
null
Párizs, 2017. május 7. Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter támogatói a párizsi Louvre múzeumnál 2017. május 7-én, miután a politikus gyõzött a francia elnökválasztás második fordulójában. (MTI/EPA/AFP pool/Philippe Lopez) Fotó: Philippe Lopez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentősen megnőtt ingatlanárak ­miatt szinte nincs rá mód, hogy a fia­talok saját házhoz vagy lakáshoz jussanak Boszniában. Az alacsony fizetések miatt szinte lehetetlen küldetésnek tűnik, hogy valaki örökség nélkül saját ingatlanhoz jusson. Az új építésű lakások ára négyzetméterenként átlagosan 1265 euró. Ez 36 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor – olvasható a Boszniai Statisztikai Ügynökség jelentésében. 

A bérek ugyanakkor csak stagnálnak a volt jugoszláv tagköztársaságban, átlagosan 580 euró a havi fizetés. Éppen ezért a legtöbb fiatal a családi házban marad vagy lakást bérel. A helyzetet az is nehezíti, hogy a boszniai fiatalok többsége csak határozott idejű munkaszerződéssel dolgozik. Emiatt viszont a bankok nem adnak nekik hitelt lakásvásárlásra. 

A V4NA az egyik boszniai ingatlanügynökség honlapján keresett rá, hogy men­­­nyi pénzért lehet lakást vásárolni Boszniá­ban. Egy első emeleti hatvan négyzetméteres, két hálószobás, fürdőszobával ellátott lakásért 112 ezer eurónak megfelelő összeget kérnek. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan négyzetméterenkénti ára több mint 1800 euró.

Nem csak Boszniában drágultak meg jelentősen a lakások. A szomszédos Szerbiában például az országba érkező oroszok verték fel az ingatlanok árát. A Köztársasági Geodé­ziai Intézet adatai alapján az elhelyezkedéstől, a négyzetmétertől és a felszereltségtől függően harminc–ötven százalékkal nőttek az árak. 

A V4NA által megnézett közvetítőoldalon egy átlagosnak számító ötven négyzetméteres lakásért a Belgrádhoz közeli Zimonyban 145 ezer eurót kérnek el. Az ingatlanhoz nem jár bútor, de a négyzetméterenkénti ár így is csaknem háromezer euró.

A megnövekedett rezsiárak és a hideg elől menekülő európaiaknak jó választás lehet Görögország. Az uniós ország még személyautóval is gyorsan megközelíthető autópályán Ausztrián, Magyarországon, Szerbián és Észak-Macedónián keresztül. Így ha valaki nemcsak befektetésként tekint a lakásra, hanem a megspórolt pénzén egy tengerparti, mediterrán üdülőt szeretne, akkor jó választás lehet a Chalkidiki-félsziget. 

A hosszú, téli hónapokat és a fűtési költségeket kikerülve itt akár pár hónapot el lehet tölteni a leghidegebb évszakban is. Ehhez természetesen az is kell, hogy online végezhető munkája legyen az embernek, például programozó legyen. Itt is rákerestünk egy ingatlanközvetítő oldal kínálatára. Nem kis meglepetésre kiderült, hogy egy tengerparttól alig ötszáz méterre fekvő, hetven négyzetméteres apartmanért mindössze hetvenezer eurót kérnek.

Európában egyébként idén Párizsban és Münchenben a legmagasabbak az ingatlanárak – állapította meg a Deloitte Property Index 23 európai országra kiterjedő felmérése. 

A francia fővárosban 13 462 eurót kérnek el átlagosan egy új lakás négyzetméteréért. Az ingatlankereső oldalon például egy hetven négyzetméteres lakás 895 ezer euróba kerül. 

A lista második helyezettje München átlagosan csaknem tizenegyezer euró­val, majd London, Oslo és Frankfurt következik.

Borítókép: nem adják olcsón a lakásokat a francia fővárosban (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Philippe Lopez)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.