Energiaturistákra vadászik több európai ország is

Örökbefogadás, pilótaképzés, meddőségi és fogorvosi kezelés, nem kevesen Erasmus-ösztöndíj révén több hétre, sőt akár hónapokra is érkeznek Magyarországra külföldről, de vajon az energiaturizmusból profitálhatnak-e az itteni szállásadók? A Vg utánajárt.

Forrás: Vg.hu2022. 11. 02. 7:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború kitörése nyomán elszállt energiaárak miatt már nemcsak a kellemes időjárás és az olcsóbb élelmiszerárak motiválják az utazókat, hanem a fűtés és a világítás tetemes költségének megtakarítási lehetőségei is. És ehhez még csak másik földrészre sem kell utazni, a különböző országok tarifái és éghajlati jellemzői közötti különbség a várakozások szerint ténylegesen beindíthatja az energiaturizmust.

Kiemelt figyelmet kapott a minap a hazai turisztikai szaksajtóban az a hír, miszerint Montenegró különleges ajánlattal készül az úgynevezett energiaturistákat megcélozni.

Konkrétan azokat az uniós állampolgárokat, akik a téli időszakot olyan országban tervezik eltölteni, ahol az energia nem olyan drága, mint hazájukban – magyarázza a Vg.

Az energiaturisták elsődleges célpontja már a Kanári-szigetek, de Törökországban is megemelkedett a speciális okkal, a rezsicsökkentés szándékával utazók, illetve hosszabb időre szállást foglalók száma. Horvátország sem marad ki az üzletből, onnan származó hírek szerint Dubrovnikba például csaknem hatvanezer német vendéget visz egy utazási iroda. 

Montenegró ezek után nem bízza a véletlenre a téli szezont, az energiaturistákat kampányokkal veszik célba, hogy felhívják a figyelmüket az ottani lehetőségekre, jelesül arra, hogy ott hosszabb időt tudnak eltölteni abból a pénzből, amit otthon élelmiszerre és fűtésre költenének. A legfontosabb potenciális küldőpiacnak az energiaturisták körében a brit és a német piacot tartják, de a kampánytervezők érdemesnek tartják célba venni a nyugat- és közép-európai országok mindegyikét. 

Hozzánk nem ezért jönnek

Magyarországon egyelőre nem érzékelik az energiaturisták megjelenését. A több hétre szállást foglalók jellemzően konkrét céllal érkeznek, rendkívül színes az úti célok palettája – közölte a Vg-vel Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke. 

Stabil vendégkört jelentenek az Airbnb-piacon a munkaügyben utazó menedzserek, és hozzájuk hasonlóan több hétre szoktak lakást kivenni a meddőségi kezelésre vagy örökbefogadásra érkezők, a fogászati kezelésen résztvevők vagy a pilótaképzésre járók.

Visszatérő keresletet jelentenek az Erasmus-ösztöndíjasok is.

Mindeközben a nem rezsivédett lakásokban élők egyes vélekedések szerint akár potenciális téli albérletkeresők is lehetnek. Ez a prognózis arra épül, hogy lakást bérelni is olcsóbb lehet, mint piaci áron fűteni. Egyelőre azonban a találgatásokon túl nem jutott senki, és az enyhe október miatt  egy ideig még aligha fog.

Állami szinten nálunk még nem merült fel, hogy turisztikai kampánytéma legyen az energiaturizmus.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.