Idén is tíz zeneművészeti tehetséget ismert el az MVM (X)

Tizenötödik alkalommal vehették át a hazai zeneművészet legkiemelkedőbb fiatal tehetségei a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit november 22-én. Az MVM a szakmai elismerésen kívül kétmillió forinttal támogatja a tíz díjazott, harminc év alatti zeneművészt.

Magyar Nemzet
Forrás: MVM Zrt.2022. 11. 30. 11:39
null
Fotó: Kondella Misi Photography

Tizenötödik alkalommal vehették át a hazai zeneművészet legkiemelkedőbb fiatal tehetségei a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit november 22-én. Az MVM a szakmai elismerésen kívül kétmillió forinttal támogatja a tíz díjazott, harminc év alatti zeneművészt.

Az MVM-csoport számára kiemelkedő fontosságú a fiatal tehetségek támogatása, valamint a kulturális értékek ápolása és erősítése. A Junior Prima Díj másfél évtizede létrehozott magyar zeneművészet kategóriája, a művészek elismerése is ezt szolgálja. Ez idő alatt a díj a hazai zeneművészet egyik legfontosabb kitüntetésévé nőtte ki magát. Minden évben tíz fiatal művész kapja meg, így a 15 év során összesen 150 kimagasló tehetséget ismertek el, akik már több mint 1500 rangos díjat nyertek nemzetközi zenei versenyeken. Sokan közülük mára a világ legjelentősebb hangversenytermeiben lépnek fel.

Rozsonits Ildikó és Tuznik Natália produkciója a 2022-es Junior Prima díjátadón. Forrás: MVM Zrt.

A hazai zeneművészet egyik legnagyobb presztízsű elismerése a Junior Prima Díj, mely valóságos ugródeszka a fiatalok számára. A díj inspirál, egyben hatalmas támogatást nyújt a tehetségek zeneművészeti kibontakozásában. Az MVM-csoportnak mindig is kiemelten fontos volt azok támogatása, akik tudásukkal és tehetségükkel járulnak hozzá a magyar kultúra terjesztéséhez és népszerűsítéséhez. Ezért is állunk a Junior Prima Díj zeneművészeti kategóriája mögött már tizenöt éve

– mondta dr. Juhász Edit, az MVM Zrt. általános és jogi vezérigazgató-helyettese.

Junior Prima díjak. Forrás: MVM Zrt.

A Junior Prima Díj zsűrijének tagjai minden évben a legrangosabb magyar zeneművészeti szaktekintélyek közül kerülnek ki. A testület elnöke idén is dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. A grémium tagjai továbbá Bacsó Kristóf Artisjus-díjas szaxofonművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének vezetője; Balázs János Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, Prima- és Junior Prima díjas, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense; Csonka András kulturális szakember, a Zeneakadémia programigazgatója; Jakobi László gordonkaművész, Cziffra Életműdíjas hangversenyrendező; Keller András Kossuth-, Liszt-, Prima- és Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész, karmester, érdemes művész; Marton Éva Prima Primissima-, Kossuth- és Szent István Rend-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritája; Szentpáli Roland többszörös nemzetközi versenygyőztes és Artisjus-díjas tubaművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa; valamint Takács-Nagy Gábor Liszt- és Prima Primissima díjas karmester, hegedűművész, érdemes művész.

Pellet Sebestyén és Eszenyi Zsombor produkciója a 2022-es Junior Prima díjátadón. Forrás: MVM Zrt.

Megtisztelő, hogy a kuratórium tagjaként a döntésben még részt vehetett a nemrég elhunyt Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, zeneszerző, a Nemzet Művésze, érdemes művész is, aki pótolhatatlan nemzeti és művészeti értékével, tudásával járult hozzá a tehetségek kiválasztásához.

Önmagában a tehetség kevés a sikerhez, gyakorlás, erőfeszítés nélkül nem juthat a felszínre. Megfelelő hozzáállás, alázat, megbízhatóság, akarat – azaz kőkemény munka – nélkül nincs igazi siker. S ha mindez együtt is van, meg is valósul, a megfelelő anyagi és morális támogatás hiányát semmiféle zsenialitás nem képes ellensúlyozni. A siker megszületésében segíti és inspirálja fiataljainkat a Junior Prima Díj, amely ma az ifjú művészek körében a legnagyobb presztízst képviseli

– mondta dr. Vigh Andrea.

Horváth Balázs produkciója a 2022-es Junior Prima díjátadón. Forrás: MVM Zrt.

A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának 2022-es díjazottjai:

  • Eszenyi Zsombor klarinétművész
  • Fröschl Éva Lilla kürtművész
  • Hartmann Domonkos Péter csellóművész
  • Hontvári Gábor karmester
  • Horváth Balázs jazz-zongoraművész
  • Oláh Patrik zeneszerző
  • Pellet Sebestyén zongoraművész
  • Rozsonits Ildikó zongoraművész
  • Tabajdi Ádám orgonaművész
  • Tuznik Natália operaénekes
Junior Prima Díj 2022. Forrás: MVM Zrt.

Borítókép: A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának 2022-es díjazottjai (Forrás: MVM Zrt.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.