Belép a NAV a kiberháborúba: hekkert keres az adóhivatal

Teljes állásban, hivatalnokként dolgozhat az informatikai szakember, akinek meglepően sok feladatot szánnak a hatóságnál.

Jakubász
2022. 12. 04. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszállná a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az online (média)teret – kis túlzással erre lehet következtetni a hatóság legújabb, ám hamarosan lejáró munkaügyi felhívásaiból. A hivatal ugyanis etikus hekkert és webtitkárt szeretne alkalmazni, a pozíciókra pedig hagyományos álláshirdetésekben keres hozzáértő jelentkezőket.

Az etikus hekker munkakört – hivatalosan informatikai szakreferensi pozíciót – határozatlan időre és teljes állásban töltené be a hatóság. A jelentkezőtől a szakirányú képzettség igazolásán túl magyar állampolgárságot, beföldi lakóhelyet és büntetlen előéletet várnak el azzal, hogy számítania kell nemzetbiztonsági átvilágításra, biztonsági ellenőrzésre és alkalmassági vizsgálatra. A státust majdan elnyerő személynek részt kell vennie a NAV információs rendszereinek tesztelésében, a hibák kimutatásában, javításában. 

A feladatok között szerepel a hekkertámadások feltárása, kivizsgálása és a kibergyakorlatok lebonyolítása is.

A NAV precíz, önálló munkavégzésre alkalmas és együttműködő hekkert keres, aki ráadásul csapatjátékos is.

Ha valaki az adóhivatal berkeiben szeretne hekkerkedni, érdemes csipkednie magát, az álláspályázat határideje ugyanis december 9-én lejár.

Az álláspályázat kiírásának okait firtató kérdésünkre az adóhivatal szóvivője azt mondta: 

a magyar adóhivatal fejlett digitális ellenőrzési, nyilvántartási rendszereket alakított ki, emiatt a NAV adatvagyona ma már összesen mintegy 11 petabyte-nyi, annyi, mint kétszázötven évnyi, HD minőségű film.

 – Adatainkat, informatikai rendszereinket védenünk kell, s fel kell készülnünk minden elképzelhető forgatókönyvre – fogalmazott Kis Péter András. Az etikus hekker alkalmazása az eddigi kibervédelmi megoldások mellett új eszközt adna a NAV kezébe.

Akad más érdekesség is a NAV most futó álláshirdetései között, a szervezet ugyanis webtitkárt – hivatalos nevén kommunikációs szakreferenst – is felvenne. Az ellátandó feladatok listája itt sem rövid: a hatóság internetes felületeinek kezelése, aloldalak létrehozása és hírlevélszerkesztés mellett tartalmak készítése is szerepel a felsorolásban. A szakember közreműködne a NAV telefonos alkalmazásának felügyeletében és közösségi oldalainak gondozásában. A hatóság a szakmai ismereteken túl nagy munkabírást, kreativitást, megbízhatóságot és persze kommunikációs készséget vár – meg esetenként éjszakai és hétvégi munkavégzést.

A pályázat benyújtási határideje ennél az álláshirdetésnél nagyon közel van, ugyanis december 6-áig érkezhetnek a pályázatok.

Borítókép: Illusztráció  (Forrás: Silas Stein/DPA Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.