Energiaválság ide vagy oda, Svédország leállítja egyik legnagyobb atomerőművét

Annak ellenére, hogy a nyugat-európai országok sorra áramkimaradásokra készülnek, az országban leállítják a – szerintük – feleslegessé vált erőművet – írja a V4NA.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2022. 12. 21. 14:15
null
Varberg, 2019. december 30. A Ringhals atomerõmû 2-es számú reaktora Varbergben 2019. december 30-án. Az évek óta veszteséget termelõ erõmû kettes reaktorát 45 év mûködés után véglegesen leállítják. MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Björn Larsson Rosvall Fotó: Björn Larsson Rosvall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Malmö mellett található Dél-Svédország egyik legnagyobb erőműve, amit hamarosan lebontanak és Ázsiába szállítanak a meggondolatlan energiapolitika miatt. Néhány évvel ezelőtt a szélenergiára való támaszkodás miatt döntöttek úgy, hogy már nem nyereséges a működtetése.

Hatalmas tőkepazarlás lenne mindezt lebontani. Néhány éven belül sokkal intenzívebb energiatermelésre lesz szükségünk Svédországban, és akkor egy tervezhetőbb megoldásra lesz szükségünk

– mondta Mikael Nilsson erőművezető.

Jonas Stenlund üzemeltetési igazgató is élesen bírálta a döntést. Úgy véli, hogy ez a berendezés a legkorszerűbb, ezért érthetetlen, hogy miért kell lebontani és elszállítani az erőművet.

Malmö városa különösen kritikus helyzetben van az energiaválságban, ugyanis szakértők arra figyelmeztettek, hogy egy nagyobb áramkimaradás esetén Malmöben a legrosszabb esetben több napot is várni kell a rendszer helyreállítására. Több szakértő és vállalat is azt mondta, hogy egy nagyobb lekapcsolás következményei elviselhetetlenek lennének.

Ráadásul Malmőben a fent említett okok miatt már nincs lehetőség úgynevezett szigetüzemmódra sem, amely egyfajta áthidaló megoldás lenne a rendszer leállása esetén.

– Az Öresund erőmű képes volt újraindítani Malmö elektromos hálózatát áramkimaradás esetén, és ez volt az egyik oka annak is, hogy jeleztük a szükségességét. Most nincsenek áramforrások a hálózat beindításához, ami azt jelenti, hogy az északi erőművekből érkező villamos energiára kell hagyatkozni. A legrosszabb esetben órákba vagy napokba telhet, mire újra beindul a rendszer – mondta Per Tryding, a dél-svédországi kereskedelmi kamara vezérigazgatója.

Borítókép: A Ringhals atomerőmű Varbergben 2019. december 30-án. Az erőmű kettes reaktorát 45 év működés után véglegesen leállították (Fotó: MTI/EPA/TT News Agency/Björn Larsson Rosvall)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.