Jó hírrel zárhatják az évet a gazdák

Az Agrárminisztérium meghosszabbítja a rendkívüli kamattámogatási programot az agrárium szereplői számára.

Magyar Nemzet
2022. 12. 28. 13:22
Hajdúszoboszló, 2022. június 26. Megkezdődött az aratás, Hajdúszoboszló határában, ahol gépekkel vágják és takarítják be az ősziárpát. A hagyomány szerint az aratás kezdete, Péter-Pál napja, az aratás Szent Iván nap környékén indul és a legkorábban érő kalászosok - az őszi meg a tavaszi árpa - betakarításával kezdődik, ám a rozs, majd a búza Péter Pál nap környékén válik vágáséretté. A zab aratásával zárul a sor. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghosszabbítja az Agrárminisztérium az aszály által sújtott mezőgazdasági termelők számára nyújtott Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitel emelt szintű, legfeljebb 14 százalékos kamattámogatását 2023. március 31-ig – közölte szerdán az agrártárca.

Az idei évben tapasztalható, történelmi léptékű aszályhelyzet, az energia- és takarmányárak robbanásszerű emelkedése komoly terheket jelentenek a gazdálkodóknak, ezért az agrárvállalkozásoknak bevezetett, kiemelten kedvező kamatozású, szabad felhasználású folyószámlahitel felvételének lehetőségét 2023 első negyedévében is biztosítja az agrártárca – indokolják a döntést. 

Az Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitel emelt szintű kamattámogatással segített konstrukcióját állattartók és az igazoltan aszálykárral érintett növénytermesztők vehetik igénybe. 

A mostani döntéssel a megkötött hitelszerződések hatálybalépési ideje 2023. március 31-ig meghosszabbodik. 

Az állami kamattámogatás mértéke legfeljebb 14 százalék úgy, hogy a hitelek induló éves kamatterhe a kamattámogatás figyelembevételével ugyancsak nagyon kedvező, jelenleg hat-hét százalékos mértékű. Az Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitel normál kamattámogatás mellett természetesen ezen időpontot követően is igényelhető lesz.

 Az Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitel alapkonstrukciójához kapcsolódóan is fontos változás történt azzal, hogy az Európai Bizottság jelentősen megemelte az orosz–ukrán konfliktus miatt kialakult gazdasági nehézségek enyhítését szolgáló, korlátozott összegű támogatások keretösszegeit és a támogatások odaítélhetőségének határidejét – emelte ki a tárca. 

Ennek alapján a 2023. december 31-ig hatályba lépett, Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitellel rendelkező vállalkozások is a magasabb keretösszeg 

  • élelmiszer-termelők, illetve mezőgazdasági termék feldolgozó/forgalmazók esetében: kétmillió euró
  • mezőgazdasági termelők esetében: 250 ezer euró
  • halászati ágazat esetében: 300 ezer euró 

terhére  vehetik igénybe a  konstrukcióhoz kapcsolódó  kamat és kezességi díj támogatást.

Borítókép: Az energia- és takarmányárak emelkedése és az aszály komoly terheket jelentenek a gazdáknak (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.