Beépíthető sütők mustrája energiaválság idején

Nem is gondolnánk, hogy milyen fontos háztartási berendezés a sütő. Természetes, hogy van, sok háztartásban gyakrabban használják, mint a főzőfelületet. Csak akkor döbbenünk rá, milyen nélkülözhetetlen, ha elromlik vagy újat kell vennünk. A piaci választék nagy, éppen ezért jól jöhet a fogyasztóknak néhány jó tanács.

Horváth Éva
2023. 01. 20. 11:49
Young surprised and glad woman checking oven in kitchen and looking if bakery is ready. Female at home in pyjamas at christmas eve, preparing festive dinner
Young surprised and glad woman checking oven in kitchen and looking if bakery is ready. Female at home in pyjamas at christmas eve, preparing festive dinner. Fotó: VALENTIN SUPRUNOVICH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy a sütő a konyha egyik legfontosabb háztartási berendezése, ritkán vásároljuk önmagában. Legfeljebb egy új lakás berendezésekor nézünk szét a piacon – vagy amikor az előző javíthatatlanná válik. Ha mégis ide jutunk, sokan ma már a beépíthető sütő mellett teszik le a voksukat. Első ránézésre azonban nehéz kiválasztani, hogy melyik az igazi. A legjobb persze az lenne, ha kipróbálhatnánk néhányat vásárlás előtt, ám helyettünk ezt most a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) tette meg. Tapasztalataik alapján akár már elsőre megtaláljuk a megfelelő beépíthető sütőt.

A friss teszteredmények lehetővé teszik, hogy a fogyasztók 14 márka – AEG, Beko, Bosch, Candy, Concept, Electrolux, Gorenje, Ikea, Indesit, Miele, Samsung, Smeg, Teka Whirlpool – 46 beépíthető sütőjét hasonlítsák össze különböző szempontok alapján.

A termékeket laboratóriumban vizsgálta a TVE, nemzetközi szervezetekkel együttműködve. A tesztek során elemezték és pontozták a sütési teljesítményt, az energiafogyasztást, a használatot és a tisztítást, a zajszintet, illetve a biztonságot.

 

Fontos az előmelegítéshez szükséges idő

Nem mindegy, hogy a kívánt hőmérséklet elérését követően mennyire stabilan tartják a készülékek a beállított hőfokot. Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Mint a TVE tájékoztatott, a sütési teljesítményt több szempont alapján is értékelték. Mérték az üres sütő 180 °C-os előmelegítéséhez szükséges időt. A legjobb sütők esetében ez kevesebb mint öt percet jelentett, míg a legrosszabbak esetében akár háromszor ennyi ideig is eltartott. Azt is megfigyelték, hogy milyen pontos a készülék hőmérséklet-szabályozása. 

A leggyengébb modellek akár 30 ˚C-kal is eltértek a beállított értéktől. 

Vizsgálták, hogy a kívánt hőmérséklet elérését követően mennyire stabilan tartják a készülékek a beállított hőfokot, s arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen jól sütnek. Ezt aprósütemények, habcsók és piskótatészta készítésével tesztelték, a grillfunkciót pedig kenyérpirítással és grillcsirke sütésével. A gőzfunkcióval rendelkező modelleket lazac és zöldség, brokkoli és puding készítésével tesztelték. 

A sütési teljesítményre vonatkozó kritériumok abszolút győztese a Whirlpool AKZ9 6270 IX terméke lett – derül ki a TVE összegzéséből. A listán mégsem ez a sütő végzett az első helyen, mert néhány másik vizsgált termékjellemző – például a zajosságban és az energiafogyasztásban – nem teljesített meggyőzően.

 

Nem mindegy, hogyan tisztítjuk

A használhatóságot és a sütők esetében kritikus tisztíthatóságot is alaposan tesztelték a TVE szakértői. Értékelték, hogy mennyire felhasználóbarát a használati kézikönyv és a kezelőpanel (hőmérséklet, üzemmód, idő beállítása, jelek, különböző programok), milyen a hangjelzés, mennyire jól lehet belátni a sütő üvegén keresztül, az ajtónyitást és -zárást, a ki-bepakolást, az oldalsó vezetőrács kiszedését és a védőburkolatot. Amelyik terméknél volt ilyen, 

a tisztítást könnyítő funkciókat – például aqua clean vagy gőz – is kipróbálták, és kiderült, hogy ezek mely esetekben könnyítik meg valóban a sütő tisztítását. 

Okossütők esetében az app letöltését, használhatóságát is értékelték. Akadt rá példa, hogy egy márka egyik terméke kiváló értékelést kapott ebben a kategóriában (IKEA Eftersmak), míg egy másik (IKEA Anrätta 00411718) ugyanebből a szempontból említésre sem érdemes – emelnek ki egy példát a tesztelők. Ha a boltban találkoznánk velük, még ár alapján se tudnánk megtippelni, hogy ez így van, hiszen a kevésbé jól teljesítő termék még drágább is, mint a jobban teljesítő társa. Arról nem is beszélve, hogy összesítésben is jobb, sőt a legjobbak között szerepel az olcsóbb változat.

Jó hír, hogy a biztonsági szempontoknak a termékek többsége megfelelt. Vizsgálták őket elektromos, mechanikai és termikus biztonsági előírások szerint is. 

Továbbá a felületek átmelegedését is értékelték, vagyis hogy normál sütéskor, grill funkcióban, öntisztító üzemmódnál mennyire melegednek át a gombok, a sütőajtó fogantyúja, az üveg, az előlap és a levegőkivezető rész. Akad egy-két termék, például a Candy FCS 100X, amelyik elbukott ezen a próbán – említi az egyesület a vizsgálat negatív tapasztalatait.

 

Széles sávban mozognak a fogyasztói árak

Végül, de nem utolsósorban az árról is szólnak egy-két segítő szót a fogyasztóknak a TVE munkatársai. A tesztelt sütők átlagára 71 000 forinttól 789 000 forintig mozog. Összesítésben a legolcsóbb szerepelt a leggyengébben, viszont nem a legdrágább szerepelt a legjobban. Százezer és 250 000 ezer forint között a tesztelők bőven találtak kiváló készüléket.

Az alapos tesztelés végén az élen holtversenyben egy Ikea, egy Bosch és egy Electrolux termék végzett. A legolcsóbb közülük 163 000 forintos átlagáron szerezhető be. 

– Ám nem biztos, hogy csupán az ár vagy a márka alapján olyan döntést tud hozni a fogyasztó, amivel hosszú távon elégedett lesz – figyelmeztet Dénes Júlia, a TVE munkatársa. Érdemes végiggondolni azt is, hogy melyek még a fontos szempontok egy sütő esetében. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Valentin Suprunovich)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.