időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Folyamatosan nagy az érdeklődés az ország legnagyobb fásítási programja iránt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.24. 13:01 2023.01.24. 14:07
Folyamatosan nagy az érdeklődés az ország legnagyobb fásítási programja iránt

Idén már harmadik alkalommal jelentkezhettek az Agrárminisztérium Településfásítási programjára a tízezer lakosúnál kisebb települések. Az ország legnagyobb fásítási programjának három szakaszában eddig ezernyolcszáz település 46 ezer fát igényelt – tájékoztatott keddi közleményében az AM.

Ingyen igényelhettek tízezer sorfát a tízezer lakosúnál kisebb települések a program harmadik ütemében. Idén 450 település igényelt fát, melyeket a tavaszi és az őszi ültetési időszakban ültetnek majd el. A program szemléletformáló és közösségi élménnyel is gazdagítja a települések lakóit a környezetvédelmi haszna mellett, miközben felhívja a figyelmet a Vidékfejlesztési program erdősítési pályázataira.

A program nem csupán sorfákat, de ingyenes, komplex fásítási csomagot is biztosít a magyar kistelepüléseknek. 

A választható fafajták között szerepel amerikai és ezüsthárs, fehér eper, hegyi és korai juhar, magas kőris vagy puszta szil. A fajok összeállításánál a jó tűrőképesség és a korábbi évek tapasztalata kiemelt szempontok voltak.

A hétfőn indult igénylés során a sikeresen pályázó kistelepülések 13 fafaj közül igényelhetnek, minimum tíz maximum harminc sorfát.

A tízezer darab belterületi ültetésre alkalmas, 10–14 centiméter törzsátmérőjű, fafajtól függően két–öt méter magas, három-négy éves földlabdás vagy konténeres sorfák kiszállítását a támasztókaróval, törzsvédő hálóval, valamint takarómulccsal együtt a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. végzi. A program szakmai koordinátora az Országos Erdészeti Egyesület, amely az állami erdőgazdaságokkal egyeztetve erdész szakember jelenlétét is biztosítja az ültetésekkor.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.