Megnöveli a jegybank a készpénzkiadó automaták számát

Annak ellenére, hogy egyre többen használják hazánkban a digitális banki megoldásokat és a bankkártyával fizetők száma is növekszik, még mindig jelentős a készpénzes fizetések száma. Ehhez képest viszont európai viszonylatban is, kevés a készpénzkiadó automaták száma. E helyzet orvoslására a jegybank most új szabályozást hozott.

Magyar Nemzet
2023. 01. 22. 16:51
Pénzfelvétel ATM-ből
Automatikusan generált description Fotó: Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a digitalizáció egyre nagyobb teret nyer, s a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) továbbra is feladata, hogy ösztönözze a készpénzmentes megoldásokat, egyszersmind biztosítania kell a készpénzellátást is. A jegybnak új szabályozásában meghatározza, hogy az egyes bankoknak hány készpénzkiadó automatát, azaz ATM-et kell hadrendbe állítania. A kibocsátott kártyák darabszámától függően a fővárosi kerületekben átlagosan legalább 2,5–12, a vármegyeszékhelyeken 2,5–15, a kisebb településeken pedig 3,5–60 automatát kell működtetniük a bankoknak – áll a Money.hu összefoglalójában. 

A szakportál tájékoztató írásából az is kiderül, hogy 

az ATM-ek száma 2017 elején lépte át az ötezer darabot, majd 2020 végén lassú csökkenés kezdődött, így tavaly szeptemberben már kevesebb, mint 4800 automata volt az országban. 

Közben a készpénzfelvételek száma a múlt év első kilenc hónapjában 15 százalékkal maradt el az öt évvel korábbi szinttől, ugyanakkor az összeg 30 százalékkal közel hétezermilliárd forintra nőtt. Magyarországon 100 ezer lakosra kevesebb mint hatvan ATM jut, ez valamivel elmarad a közel 63 darabos uniós átlagtól, viszont jóval kevesebb a Horvátországot jellemző 140 feletti szinttől.  

Azok a bankok, amelyek teljesítik a limiteket, engedményt kapnak az új szabályok szerint, azaz, ha egy banknak a három településtípus közül kettőben már jelenleg is több ATM-je van az előírtnál, akkor a harmadiknál 25 százalékkal csökkentheti az automaták számát.

A bankok kötelesek rendszeresen felmérést és intézkedési tervet készíteni a készpénzellátás zavartalansága érdekében. Mindezzel az MNB többek között biztosítani szeretné, hogy ne fordulhasson elő olyan eset, amikor például bérfizetési vagy a nyugdíjutalási napok után sokan ATM-ből vesznek fel készpénzt, és az automaták ideiglenesen kiürülnek. Egyébként az ATM-es készpénzfelvételek összegének alakulása – a statisztikai adatok szerint is – azt jelzi, hogy továbbra is erős kereslet van a készpénz iránt.

– A jogszabályok szerint mindenki kérheti a bankjától, hogy havonta két alkalommal – összesen 150 ezer forintot – ingyenesen vehessen fel készpénzt az ATM-ből. Aki azonban több alkalommal vesz fel készpénzt, annak kiadásokkal is számolnia kell, ez bankonként eltérő tétel – hívják fel a figyelmet a Money.hu szakértői. 

Mindenképp érdemes –  már csak ezért is – a készpénzfelvételi díjakról tájékozódni, csakúgy, mint a többi tranzakció költségeiről. Ehhez jó támpontot jelent az úgynevezett egységes díjkimutatás, amit minden bank januárban küld el az ügyfeleinek. Ebből kiderül, hogy mennyibe került tavaly a mindennapi bankolás. 

A Bank360.hu –  a jegybanktól kapott információk szerint – fontos részletre hívta fel a figyelmet: a jogszabály hatálya a Magyarországon működő hitelintézetekre terjed ki, amennyiben az általuk kibocsátott, készpénzfelvételi funkcióval rendelkező fizetési kártyák piaci részesedése eléri az egy százalékot. 

Ezért az olyan fintechcégeket, mint például a Revolut, az ATM-ekre vonatkozó rendelet nem érinti, még akkor sem, ha több százezer bankkártyásuk van az országban.

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: Löffler Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.