A német gazdaság gyenge pontjai

Németország vezető közgazdászai egybehangzóan azt jósolják, hogy a német gazdaság éveken át tartó gyengélkedés előtt áll. Ennek oka pedig nem a háború vagy a világjárvány, hanem a kormány hibás gazdaságpolitikája – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2023. 02. 01. 9:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl kevés a szakképzett munkaerő, nagy a függés a drága energiaimporttól és jelentős a bürokrácia – ezek a problémák lassítják elsősorban olyan mértékben a német gazdaságot, hogy a közgazdászok szerint még évekig nem lesz képes kilábalni a gödörből. A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW), a Világgazdasági Intézet (IfW), a Leibniz Gazdaságkutató Intézet (RWI) és az Ifo Gazdaságkutató Intézet egyetért abban, hogy az éves növekedési ütem középtávon egy százalék alatt lesz, ami jóval alacsonyabb az elmúlt harminc év átlagánál.

A DIW elnöke számos olyan okot felsorolt, amely a jelenlegi gazdasági helyzethez vezetett. A német szövetségi kormány akármennyire Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz–ukrán konfliktust okolja a gyenge gazdasági teljesítményért, a szakértők szerint sokkal inkább saját magának köszönheti a szociáldemokrata–zöld–liberális kormány, hogy Németország még évekig a gödörben fog hánykolódni. A DIW elnöke nagy gazdaságpolitikai hibákról beszélt.

– Németország gazdasági potenciáljának gyengülése saját hibáinak köszönhető, és kevés köze van az ukrajnai háborúhoz vagy a koronavírus-járványhoz – jelentette ki a német sajtónak Marcel Fratzscher.

 A DIW elnöke a legnagyobb kudarcként bírálta az eddig meghiúsult ökológiai átalakulást, amely azt jelenti, hogy Németország túlságosan függ a fosszilis és nagyon drága energiaimporttól, és átaludta a fenntartható és innovatív technológiákra való átállást. A második hiba a túlzott bürokrácia és a személyes érdekek, amelyek hátráltatják a magánberuházásokat. A harmadik gond pedig az állami beruházások hiánya. Fratzscher szerint a kevés képzett munkaerő mint a negyedik gyengeség az elkövetkező években sokkal súlyosabb lesz, és számos vállalatnak egzisztenciális veszélyt jelent.

Az IfW Kielnél Stefan Kooths alelnök a demográfiai problémákat emelte ki. Úgy vélte, hogy egy öregedő társadalom jellemzően kevésbé képes alkalmazkodni az új technológiákhoz. Ahogy arról korábban már a V4NA beszámolt, az is nagy gondot fog okozni, hogy 2035-re Németország a demográfiai változások miatt hétmillió munkavállalót veszít, ez a munkaerőpiac egyhetedét jelenti. Nemsokára ugyanis nyugdíjba vonul az úgynevezett „baby boom” korosztály, vagyis azok, akik 1945 és 1965 között születtek. 

E korosztály mögött pedig egy hatalmas lyuk tátong, mert volt egy olyan időszak, amikor nagyon alacsony volt a születésszám Németországban. 

Ebben látja a hosszú távú problémák gyökerét a Leibniz Gazdaságkutató Intézet is, amely szerint évről évre csökkenni fog a GDP várható növekedési üteme. Az intézet munkatársa a demográfiai okok mellett azt is megemlítette, hogy nagyon magas költségekkel jár a fosszilis energiahordozóktól való búcsú felgyorsítása.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.