Egyedi jelölést kapnak a rovarfehérjét tartalmazó termékek

Brüsszel egyre több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési céllal történő árusításra.

Magyar Nemzet
2023. 02. 01. 18:29
null
Brüsszel, 2017. június 9. A Little Food tücsöktenyésztõ belga vállalkozás egyik tenyészpéldánya a cég brüsszeli telepén 2017. június 9-én, az ötszáz négyzetméteren kialakított üzem megnyitását megelõzõ sajtónapon. A tulajdonosok reményei szerint a törzsállomány pár éven belül eléri a havi három tonnás termelési hozamot. Az emberi fogyasztásra szánt, szárított formában forgalmazott rovarokat szendvicsekhez, pástétomkészítéshez vagy önmagukban fogyasztva ajánlják. (MTI/EPA/Olivier Hoslet) Fotó: OLIVIER HOSLET
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain – jelentette be szerdai közleményében Nagy István tárcavezető. 

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokások, Brüsszel ugyanis egyre több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési céllal történő árusításra. 

Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban. 

Nagy István arra emlékeztetett, hogy hazánk egyedüli tagállamként nem támogatta az EU-s döntést, sem élelmiszer- sem pedig fehérjehiánytól nem kell ugyanis tartani az unióban. A tárcavezető kitért arra is, hogy a fogyasztók hiteles és pontos tájékoztatására az Agrárminisztérium módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét. Így a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain. 

A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni. Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben. Nagy István hangsúlyozta, a közvélemény-kutatások is azt bizonyítják, hogy a magyarok nem akarnak rovarokat enni. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felmérése szerint a fogyasztók kevesebb mint öt százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint hetven százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől. 

Borítókép: Többek között a házi tücsköt is engedélyezte élelmiszerként, illetve élelmiszerösszetevőként az Európai Bizottság (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.