időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Lezárta eddigi legnagyobb bevásárlását az OTP-csoport

Magyar Nemzet
2023.02.06. 17:00 2023.02.06. 17:16
Lezárta eddigi legnagyobb bevásárlását az OTP-csoport

Történetének eddigi legjelentősebb akvizícióját zárta le az OTP-csoport: a szlovén Nova KBM Bank megvásárlását. A pénzintézet korábban az Apollo Alapok, valamint az EBRD tulajdonában volt – jelentette be az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.

Kiemelték: a tranzakció lezárásával az OTP-csoportnak – a 2019-ben megvásárolt SKB Bankkal együtt – harminc százalék körüli részesedése lett a szlovén bankpiacon. A két szlovén leánybank integrációja várhatóan 2024-ben zárul le. Az új bank a csoport legnagyobb külföldi leánybankja lesz – írták.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a tranzakció lezárása nemcsak hosszú távú elköteleződésüket erősíti Szlovénia mellett, hanem azt is jelzi, hogy a csoport stabil, tőkeerős, kiemelkedő likviditással rendelkezik, a menedzsment pedig elkötelezett a regionális jelenlét erősítésében. Előrevetítette, hogy a banki termékeket és szolgáltatásokat tovább fejlesztik, a fiókokat és az ATM-eket könnyebben el lehet majd érni, valamint a digitális és innovációs képességek növekedését ígérte. John Denhof, a Nova KBM vezérigazgatója megjegyezte, hogy nagy várakozással állnak a két pénzintézet tervezett összeolvadása előtt, és hiszik, hogy az integráció nyertesei az ügyfeleik és a munkavállalóik lesznek.  Az Apollo és az EBRD elmúlt évekbeli támogatása, figyelme és iránymutatása lehetővé tette a Nova KBM számára, hogy Szlovénia egyik vezető pénzügyi intézetévé válhasson.

Anita Stojčevska, az SKB Bank vezérigazgatója kifejtette: az általa vezetett pénzintézetet az elmúlt három évben már sikeresen integrálta az OTP-csoport, e téren szerzett tudásukat és tapasztalataikat megosztják új kollégáikkal. A közlemény szerint az Apollo Alapok és az EBRD hat éven át voltak tulajdonosai a Nova KBM-nek, ez idő alatt a pénzintézet négy bank integrálásával nagy átalakuláson ment keresztül.

Az OTP-csoport 11 országban van jelen, a folyamatban lévő üzbegisztáni akvizíció lezárását követően ez a szám 12-re nő. Jelenleg több mint 33 ezer munkavállalóval közel 16 millió ügyfélnek nyújtanak pénzügyi szolgáltatásokat.

Borítókép: Csányi Sándor, az OTP-csoport elnök-vezérigazgatója (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.