Továbbra is csúcson vannak a horvát ingatlanárak

Nem csitul az ingatlanpiac Horvátországban. Ha nincs jelentős megtakarítása az embernek, akkor a fővárosban gyakorlatilag lehetetlen lakáshoz jutni, legyen szó vételről vagy akár bérletről. Az állami statisztikai intézet adatai szerint egy év alatt csaknem 15 százalékos volt az áremelkedés.

V4NA
2023. 02. 16. 17:13
A man looking at the view of Zagreb, Croatia, Europe
1207-269 Fotó: KAV DADFAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási a kereslet a zágrábi lakásokra, ez pedig újabb áremelkedéshez vezetett. A horvát főváros egyik lakónegyedében lévő 40 négyzetméteres lakásért például 150 ezer eurót kérnek, de vannak ennél jóval magasabb értékű ingatlanok is.

A hivatalos adatok szerint tavaly Horvátországban csúcsot döntött az ingatlanárak növekedése, és már idén, az év legelején is hasonló történik a lakáspiacon. A lakóépületek árai Horvátországban a tavalyi harmadik negyedévben átlagosan 2,8 százalékkal emelkedtek az előző negyedévhez képest, éves szinten pedig 14,8 százalékos volt az áremelkedés – derül ki az állami statisztikai hivatal adataiból. Ezzel pedig folytatódott a trend, amely már 2017 második negyedéve óta tart, vagyis azóta folyamatosan nő az ingatlanok értéke a nyugat-balkáni államban.

Még ennél is nagyobb volt az árnövekedés az új építésű ingatlanok piacán az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Ha 2022-ben csak a második és a harmadik negyedév viszonyát vizsgáljuk, akkor 2,6 százalékos emelkedést jegyeztek fel, éves összehasonlításban viszont már 17,4 százalékos a drágulás 2021-hez képest. Egy év alatt tehát csaknem 18 százalékot keresett az, aki időben fektetett be a lakásbizniszbe.

Szakértők szerint az árak emelkedéséhez az is hozzájárulhat, hogy az állam újabb lakásvásárlási támogatást hirdet meg. Mint fogalmaznak, a pályázat ismét ársokkot okozhat a piacon.

Az egyik fővárosi ingatlanközvetítő iroda tulajdonosa szerint is ­óriási áremelkedés tapasztalható a piacon. Ezt megerősítette egy másik ingatlanügynök is. Peda Kovacevic hozzáfűzte: a kínálat oldalán szinte minden van, kivéve a lakásokat, mert azokból hiány van.

A V4NA hírügynökség is rákeresett a zágrábi lakások árára. A kutatásból kiderült, hogy például egy 71 négyzetméteres új építésű ingatlanért 182 ezer eurót kérnek el. A lakást várhatóan 2023-ban lehet átvenni.

Nem kell sokáig keresni akkor sem, ha ennél drágább lakást szeretnénk vásárolni. Találunk olyan 80 négyzetméteres ingatlant is, amely egy ötszintes épület harmadik emeletén helyezkedik majd el, és csak 2024-ben lehet majd beköltözni. Ezt csaknem 350 ezer ­euróért kínálják a leendő vásárlóknak.
De borsos az ára a régebbi építésű lakásoknak is, 135 ezer eurót kérnek el például egy kétszobás, 50 négyzetméteres lakásért, amely egy 1965-ben emelt épületben helyezkedik el.

Borítókép: Zágrábban például egy hetven négyzetméteres új építésű lakásért több mint 180 ezer eurót kérnek (Fotó: Europress/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.