Bízik a magyar gazdaságban a Moody’s, az EU-pénzek folyósítására számítanak az elemzők

Továbbra is befektetésre ajánlják Magyarországot a hitelminősítők. Mindhárom meghatározó intézmény két osztályzattal magasabbra sorolja a magyar gazdaságot, mint az elmúlt évtized elején. A Moody’s szakértői is arra számítanak, hogy nyugvópontra jutnak a viták az Európai Bizottsággal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 08. 11:49
null
Heart of the world economy Fotó: CEM OZDEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság erős, ellenállóképes, a kormány elkötelezett az államadósság és a költségvetési hiány csökkentése mellett – ismertette a Moody’s nemzetközi hitelminősítő legfrissebb elemzését a Pénzügyminisztérium (PM). Emlékeztettek: a hitelminősítő pénteken elhalasztotta a március elején esedékes értékelését, így továbbra is érvényben marad Magyarország BAA2 adósbesorolása stabil kilátással. 

Magyarország továbbra is befektetésre ajánlott kategóriában van mindhárom nagy hitelminősítőnél.

A hitelminősítő kedvezően értékeli többek között a magyar gazdaság növekedési kilátásait, az erős feldolgozóipart és exportteljesítményt, a kormány elkötelezettségét az államháztartási hiány és az adósság csökkentése iránt, valamint a stabil bankrendszert – emelte ki a PM.

A dokumentum szerint a hitelképességet érintő kihívásokat elsősorban az Európai Unióval kapcsolatos viták jelentik, de a Moody’s elemzői is arra számítanak, hogy 

Magyarország hozzájut a neki járó forrásokhoz. 

Hozzáteszik: az elhúzódó orosz–ukrán háború is jelentős kockázatot hordoz.

Az elemzők mindezek mellett azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság idén elkerüli a recessziót: 2023-ra 0,8 százalékos, 2024-re háromszázalékos GDP-növekedést valószínűsítenek.

Magyarországot a baloldali kormányzás gazdasági kudarcának következményeként sorozatosan leminősítették. A polgári kormány sikeres gazdaságpolitikájának eredményeként 2015 és 2022 között hét alkalommal minősítették fel Magyarországot – emlékeztetett a PM. Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő két osztályzattal magasabbra sorolja hazánkat, mint az elmúlt évtized elején. Ez azt jelenti, hogy Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják a hitelminősítők.

Borítókép: A Moody’s központja New Yorkban (Fotó: AFP/Cem Ozdel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.