Így számítják idén a nyugdíjat, megjelent a rendelet

Az új valorizációs szorzószámokat tartalmazó jogszabály alapján állapítják meg az idén nyugdíjba vonulók juttatását.

Magyar Nemzet
2023. 03. 31. 13:32
null
Budapest, 2023. február 8. Postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nõnek a fõváros XIII. kerületében 2023. február 8-án. Korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegû 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerû ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én érkezik az utalás. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kihirdették a Magyar Közlönyben a jövedelmi szorzószámokat tartalmazó rendeletet, melynek alapján megállapítják 2023-ban a nyugdíjakat és más nyugellátásokat. A jogszabály április 3-án, hétfőn lép hatályba.

Az úgynevezett valorizációs szorzószámokat kell alkalmazni a keresetek és jövedelmek beszámítására a 2023. január 1. és december 31. közötti időponttól megállapítandó nyugellátásoknál. Úgy kell számolni, hogy 

az egyes években szerzett jövedelmeket meg kell szorozni az adott évre vonatkozó valorizációs szorzószámmal. 

Ezt a szorzót határozza meg a most megjelent rendelet melléklete 1950-től 2022-ig.

A szorzószám a kereset megszerzése óta eltelt idő országos nettó átlagkereset-növekedési mértékeinek szorzata. Az 1950-es jövedelmet például 525,4-del kell megszorozni, a 2021-est pedig 1,175-del.

Az új szorzószámokhoz a 2022-es nettó átlagkereset növekedésének adatára volt szükség, amit a Központi Statisztikai Hivatal 2023. február 23-án hozott nyilvánosságra, ennek mértéke 17,5 százalék.

A most megjelent kormányrendelet alapján a nyugdíjbiztosítási szervezeteknek április 15-ig kell meghozniuk a nyugdíj-megállapító határozatokat. 

Az érintettek a megállapított nyugellátás és az addig kapott nyugdíjelőleg különbözetét egy összegben kapják meg, a továbbiakban pedig már a hivatalos nyugdíj összegét minden hónapban – írja a VG.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.