Újabb üzemanyaghiány fenyegeti Franciaországot

Az olajfinomítók elhúzódó sztrájkja miatt félő, hogy nem lesz elég üzemanyag a francia benzinkutakon, a töltőállomások közel 18 százalékán kifogytak a készletek legalább az egyik üzemanyagból. A káosz elkerülése végett a minisztérium munkavégzésre kötelezi a dolgozókat a legkritikusabb térségben. Az emberek egyre feszültebbek, az egyik benzinkúton a sorban állók nézeteltérése késelésbe torkollt.

V4NA
2023. 03. 25. 10:03
FRANCE - FUEL SHORTAGE IN LOIRE-ATLANTIQUE
France, Riaille - 2023-03-23. Some gas stations in Loire-Atlantique have not been restocked with fuel because of the strike affecting refineries and some oil depots as part of the mobilization against the pension reform. Some of them are rationing their fuel deliveries, as here in Riaille. Photo by Estelle Ruiz/Hans Lucas. France, Riaille - 2023-03-23. Des stations service de Loire-Atlantique n ont pas pas etre reapprovisionnees en carburant en raison de la greve touchant les raffineries et certain depots petroliers dans le cadre de la mobilisation contre la reforme des retraites. Certaines d entre elles rationnent leur livraison de carburant comme ici a Riaille. Photo d Estelle Ruiz/Hans Lucas. (Photo by Estelle Ruiz / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: Hans Lucas via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hagynak fel a munkabeszüntetéssel a franciaországi szakszervezetek, köztük az olajfinomítók dolgozóit tömörítő szervezetek sem, ami miatt egyre több töltőállomáson vannak fennakadások. A legfrissebb adatok szerint a benzinkutak 18 százalékában legalább egyféle üzemanyagból hiány van, a kutak 8,8 százalékában pedig már sem gázolaj, sem benzin nem kapható. 

Az egész országban vannak problémák, de egyes régiókat különösen sújt az üzemanyaghiány. 

Az ország déli részén lévő Bouches-du-Rhône régióban a benzinkutak 65,5 százalékánál hiány van legalább egy üzemanyagból, és minden második töltőállomáson már egyáltalán nem tudják kiszolgálni az autósokat. Az ország nyugati részén található Loire-Atlantique régióban a benzinkutak 61,6 százalékában vannak fennakadások, két megye esetében pedig a benzinkutak több mint felében komoly ellátási gondok vannak legalább egy üzemanyagból. 

Violaine Démaret, Vaucluse megye prefektusa a France Bleu nevű lapnak arról beszélt, hogy a térségben ezúttal sokkal gyorsabb ütemben romlik a helyzet, mint tavaly októberben. Elmondása szerint március 20. óta korlátozások vannak érvényben, magánszemélyek legfeljebb 30 liternyi üzemanyagot vásárolhatnak, a 3,5 tonna feletti járművek pedig 120 litert, tilos továbbá a kannába történő tankolás. 

A lap értesülései szerint a megye 106 benzinkútjának harminc százaléka bezárt, a még nyitva lévő kutak felében pedig legalább az egyik fajta üzemanyag elfogyott. Annak érdekében, hogy a helyzet ne forduljon még rosszabbra, Vaucluse megye prefektusa felkérte a cégeket és a közigazgatási szerveket, hogy dolgozóik esetében a távmunkát részesítsék előnyben, mert minél kevesebbet kell az embereknek autózniuk, annál hamarabb sikerül megfékezni az üzemanyaghiányt. 

Az ország déli részén Marseille közelében lévő Fos-sur-Mer-i telephelyen, amely a Provence-ot, Alpes-Côte d’Azur régiót és Occitania keleti részét látja el, valamint csővezetéken keresztül a lyoni térségbe is szállít üzemanyagot, már napok óta áll a munka. Mivel a térségben egyre nagyobb gondot okoz az üzemanyaghiány, az Energiaügyi Minisztérium műszakonként három embert rekvirált, vagyis kötelező munkavégzést rendelt el hatóságilag. 

A kialakult helyzetről nyilatkozott az RMC-nek Agnès Pannier-Runacher energiaügyi miniszter, aki a riporter kérdésére elárulta, hogy március óta folyamatosan felszabadítják a stratégiai üzemanyagkészleteket, hozzátéve, hogy Bretagne, a Pays de Loire és a Provence-Alpes-Côte d’Azur régiók nehezebb helyzetben vannak, mint az ország többi térsége. 

Az ország déli részén kialakult üzemanyaghiány miatt egyre feszültebbek az emberek, és ez kis híján tragédiát is okozott. A Midi Libre nevű helyi lap számolt be róla, hogy Montpellier egyik benzinkútján egy 27 és egy 46 éves autós sorban állt, hogy tankoljon, ám hirtelen begördült a kútra egy huszonéves motoros, aki az ellenkező irányból beállt a kúthoz, megelőzve mindenkit. Az előzésből szóváltás lett, az autósok feldöntötték a motort, mire a motoros megfenyegette az autósokat, hogy leszámol velük. Amikor a sofőrök elhajtottak a helyszínről, egyikük távozóban áthajtott a földön heverő kétkerekűn.  

A lap értesülései szerint a két autóst később egy pékségben támadta meg öt, vasrudakkal és kézifegyverekkel felszerelt személy. Az idősebb férfinak sikerült elmenekülnie, de a támadók a fiatalabb férfit leteperték és megverték, a fején szerzett sérüléseket és sajtóértesülések szerint hasba is szúrták. A támadók a menekülő idősebb férfi után lőttek pisztolyukkal, de nem találták el, ő riasztotta a rendőrséget, ám mire kiértek, a támadók már elmenekültek. A sérültet a kórház sürgősségi osztályára szállították, nincs életveszélyben. Az idősebb sofőrt bevitték a rendőrkapitányságra, hogy kihallgassák, az ügyben nyomozást rendeltek el.

Borítókép: Egyes régiókat különösen sújt az üzemanyaghiány (Fotó: Hans Lucas via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.