Elkezdődött a visszaszámlálás

Napok kérdése és elindul az új agrártámogatási rendszer szabá­lyain alapuló egységes kérelmek benyújtási időszaka. A termelők hamarosan élesben vizsgázhatnak abból a „tananyagból”, amit az Agrárminisztérium és a NAK közös rendezvényein, kiadványaiból és tájékoztatójából az elmúlt hónapokban elsajátítottak.

2023. 04. 05. 6:00
null
20200423 MN Hajdú-Bihar Megye mezőgazdaság illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vészesen közeledik a számos agrártámogatást magában foglaló egységes kérelmek benyújtási időszaka. A Magyar Államkincstár várhatóan napokon belül megnyitja a benyújtási felületét, a kérelmek feltöltésére pedig május közepéig lesz lehetőségük a gazdálkodóknak. Bár az előző években is sokan kérték falugazdász segítségét az ügyintézéshez, idén minden bizonnyal a korábbiaknál is több munkájuk lesz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakembereinek, az új közös agrárpolitika szabályai ugyanis számos ponton változást hoztak.

A tét nem kicsi, a következő hetekben jelentős összeg sorsa dőlhet el. A közös agrárpolitika (KAP) forrásaiból mintegy 6,6 milliárd eurót tesznek ki az I. pillér agrártámogatásai. 

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a területalapú támogatások továbbra is garantálják a gazdálkodók biztos alapjövedelmét. Az összeg a korábbiakhoz hasonlóan alakul majd, hektáronként 147 euró körül várható. Újdonság, hogy az alaptámogatás igényléséhez a gazdálkodóknak meg kell felel­niük a feltételesség előírásrendszerének.
Az alaptámogatás bizonyos birtokméret alatt további összeggel egészül ki. Ezt a támogatási formát csak azok a gazdaságok vehetik igénybe, amelyek támogatható birtokmérete nem haladja meg az 1200 hektárt. A termelők tíz hektár alatt harmincezer forintos, 150 hektárig pedig körülbelül 15 ezer forintos hektáronkénti pluszforrásra számíthatnak. 

Az Európai Unió környezetvédelmi és fenntarthatósági törekvéseivel összhangban indul el az agro-ökológiai program, amelynek keretében a gazdák az egyes alapelemek közül választva tovább növelhetik a nekik járó támogatást, így ha jól állítják össze az „étlapjukat”, a korábbinál jóval magasabb hektáralapú támogatást tudnak összegyűjteni, mint amennyit az előző ciklus idején kaptak. 

A fiatal gazdák természetesen ebben a ciklusban is számíthatnak többlettámogatásra, ahogyan a termeléshez kötött konstrukciók is elérhetők lesznek.
Annak érdekében, hogy a gazdák a lehető legfelkészültebben tudjanak belevágni az új támogatási rendszerben az egységes kérelmek benyújtására, az Agrárminisztérium és a NAK szakemberei országjárást tartanak, amelyeken tájékoztatják a gazdákat az új támogatási rendszer lényeges elemeiről, a legfontosabb változásokról, a határidőkről. Emellett zajlott a falugazdászok és szaktanácsadók felkészítése, akikhez a gazdálkodók bátran fordulhatnak segítségért. Az elmúlt hónapokban számos tájékoztató anyagot készítettek a gazdálkodóknak, az Agrárminisztérium pedig új honlapot hozott létre, amelyen minden fontos információt elérhetnek majd az érdeklődők. Az agrárkamara, hogy könnyítse falugazdászai és a gazdálkodók munkáját, egy támogatást számító kalkulátort is elindított, ami segíti a termelőket a fontos gazdasági döntések meghozatalában. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.