Románia a tétovaságával lassan egyedül marad a térségben

Félmegoldásokat alkalmaz Románia az Ukrajnából származó gabonadömping elleni gazdatiltakozás csillapítása érdekében. A piaci viszonyokat felborító állapot rendezésében Bukarest az Európai Bizottság álláspontjára vár.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2023. 04. 24. 4:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia továbbra sem döntött az ukrán gabonaimport időleges letiltása mellett, és ezzel az tétovaságával lassan egyedül marad a térségben. A bukaresti mezőgazdasági minisztérium legutóbbi közleménye alapján az egységes fellépés érdekében politikai szinten is elfogadott közös állásfoglalást terjesztenek elő az uniós mezőgazdasági miniszterek április 25-én esedékes tanácsülésén, és az Európai Bizottság illetékeseinek is továbbítják a dokumentumot.

Nicolae Ciuca miniszterelnök egyelőre tartja korábbi álláspontját: az uniós rendeletek tiszteletben tartásával, az Európai Bizottsággal egyeztetve fognak eljárni a hazai termelőket hátrányosan érintő ukrán gabonadömping ügyében. Addig is a keleti szomszéd vámosai a korábbinál szigorúbban ellenőrzik az országon áthaladó ukrán gabonaszállítmányok útját, az illetékesek pedig kérik az ukrán hatóságokat, találjanak megoldást a gabonafélék és olajos magvak Romániába irányuló exportjának korlátozására. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint biztonsági intézkedés gyanánt a belépő tranzitszállítmányokat leplombálják, az országon átvezető útjukat pedig monitorizálják.

A bejelentést a romániai gazdák nyílt levele előzte meg, amelyben az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának azonnali korlátozására szólították fel Petre Daea mezőgazdasági minisztert.

A Hivatásos Mezőgazdasági Termelők és Feldolgozók Fórumának vezetői kérik a mezőgazdasági áruforgalom származási hely szerinti szétválasztását a román vámhatóságoknál, illetve az áruforgalom különböző időintervallumokban történő megszervezését, hogy ne legyen átfedés az ukrán és a román termékek logisztikai forgalmában. A gazdák azt is kérik, hogy a behozatal nyomon követhetőségét szigorú minőségi ellenőrzéssel, a mezőgazdasági termékek eredetének egyértelmű megállításával társítsák.

A levélírók leszögezték: az ukrán árukra vonatkozó vámok teljes eltörlése az akaratlanul generált dömpinghatás révén gyakorlatilag a szomszédos országokba exportálta a háború hatásait a kereskedelem terén, mivel önköltség alatti értékesítésre ösztönözte az ukrajnai gazdákat.

Április 19-e óta a romániai Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság ellenőrzi a vámnál az Ukrajnából származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket, mintát vesznek belőlük, megvizsgálják, hogy megfelelnek-e az európai jogszabályoknak.

A döntés indokoltságát az is alátámasztja, hogy nemrég az egyik uniós országban az EU-ban megengedett határértéket meghaladó mennyiségű növényvédő szert mutattak ki az ukrán gabonában.

A gabonafélék dömpingje és a súlyos infrastrukturális blokkok mellett az ukrán termékinvázió más termékkategóriákban is fejre állította a romániai piaci viszonyokat. Így például egyre több áruházláncban tűnik fel Ukrajnából importált étolaj, írja a Ziarul Financiar című gazdasági lap. Ezek a termékek negyven-hatvan százalékkal alacsonyabb áron is hozzáférhetők, mint a Romániában gyártott márkák. Miközben az ország az Európai Unió legnagyobb napraforgó-termesztője, nincs hát rászorulva az ukrán importra, a kedvező ár azonban vonzóvá teszi az onnan származó étolajat.

Időközben a romániai gyártók elkezdtek ukrán nyersanyagot is használni, az ugyanis olcsóbban – a tőzsdei árnál tonnánként akár ötven dollárral alacsonyabb áron – beszerezhető, mint a helyben termesztett napraforgó.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.