Geotermia: minél rövidebb idő alatt, minél több projekt

A szomszédunkban zajló háború következtében kirobbant energiaválság több mint egy éve teszi próbára egész Európában a családokat, vállalkozásokat, az önkormányzati és az állami szereplőket.

Magyar Nemzet
Forrás: Munkatársunktól2023. 05. 13. 10:18
Geotermical,Heat,Field,Used,For,Cooking,In,Furnas
2072222474 Fotó: chriss73 Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A március 1-jével elindult új geotermikus szabályozás által kínált lehetőség a legjelentősebb hazai és nemzetközi energetikai szereplők érdeklődését is felkeltette. A most elinduló projektekkel néhány éven belül érdemi növekedést érhetünk el a geotermikus energia hasznosítása terén, amely érdemben segítheti hazánk energiaszuverenitásának megerősítését. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) kiemelt célja, hogy minél több fejlesztés indulhasson el, ezért a szabályozás során figyelembe vettük a szakmai és beruházói visszajelzéseket.

A szomszédunkban zajló háború következtében kirobbant energiaválság több mint egy éve teszi próbára egész Európában a családokat, vállalkozásokat, az önkormányzati és az állami szereplőket. Ebben a helyzetben az az elsődleges feladatunk, hogy olyan alternatív, erőforrásokat találjunk, amelyek hosszú távon képesek megerősíteni hazánk ellátásbiztonságát.

Magyarország geotermikus adottságai nemzetközi összehasonlításban is kedvezők. A geotermikus energia közvetlen hőhasznosítását tekintve Magyarország Európa első öt állama között található. Ugyanakkor jelentős kihasználatlan geotermikus kapacitásokkal rendelkezünk. Becslések szerint a geotermikus energia széles körű felhasználásával éves szinten akár 1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltása is megvalósulhat 2030-ig.

Annak ellenére, hogy a hazai geotermikus potenciál jelentős, nem történt áttörés a geotermikus energia hasznosítása területén az elmúlt évtizedben. Mindössze egy sikeres koncessziós beruházás valósult meg, de a kisebb geotermikus beruházásból is csak évi négy-öt tudott elindulni. Ezt érzékelve az Országgyűlés a korábbi rendszer egyszerűsítése és egységesítése mellett döntött.

Az SZTFH célja a szakmai párbeszéd elősegítése. A március 1-jével elindult új szabályozás által a vállalkozók számára egyértelművé vált: ha kutatnak és beruháznak, akkor kiszámítható rendszerben tudnak működni. Az új rendszer sikerességét mi sem mutatja jobban, mint hogy egy nap alatt több mint ötven kutatási engedélykérelem érkezett a hatósághoz. Jelenleg hetven kérelem elbírálása van folyamatban, így hamarosan számos sikeres geotermikus beruházás indulhat el országszerte.

Az SZTFH kezdeményezésére februárban a Magyar Geotermia Klaszter, azzal a céllal alakult meg, hogy szakmai párbeszédet indítson el a geotermiában érintett piaci, illetve állami szereplők, valamint a tudományos élet képviselői között. Ennek eredményeképp az SZTFH az elmúlt hetekben számos visszajelzést és előremutató javaslatot kapott a klasztertagoktól, melyeket igyekezett minél nagyobb mértékben beépíteni a szabályozásba.

Annak érdekében, hogy minél rövidebb idő alatt, minél több projekt valósuljon meg, a kutatási engedélykérelmekben tapasztalható esetleges átfedések kapcsán az SZTFH lehetőséget biztosít arra, hogy a kérelmezők egyeztethessék a kutatási területeiket, és ennek eredményeként összehangolhassák a kutatási munkaprogramokat. Továbbá a kutatási munkaprogram új tartalmi elemekkel egészül ki geotermikus védőidom szakmailag megalapozott kijelölése érdekében.

A geotermikus energia hasznosításának helyhez kötöttségére is figyelemmel a kisebb, helyi érdekű beruházások geotermikus hőellátását is indokolt ösztönözni. A nemzetközi gyakorlatot követve a geotermikus kutatási területtel érintett ingatlan vagy az egymással határos ingatlanegyüttes tulajdonosa, vagyonkezelője vagy használója részére biztosítani szükséges, hogy – kizárólag az ingatlan vagy az ingatlanegyüttes összesített hőigényének geotermikus energiával történő ellátása érdekében – geotermikus energia kutatására, kinyerésére, hasznosítására legyenek jogosultak.

Szintén fontos, hogy a kérelmek értékelése során a térség hőpiaci és gazdaságfejlesztési igényei is érvényesülhessenek, hiszen így tudnak majd a megvalósult beruházások minél nagyobb mértékben hozzájárulni a nemzeti energetikai célokhoz.

A geotermikus projektek átfogóbb szakmai szempontok mentén történő értékelését szolgálja, hogy a geotermikusenergia-kutatás engedélyezési eljárásába a hatóságként eljáró bányafelügyelet mellett új szereplőként és szakmai tanácsadó testületként a Geotermikus Energia Bizottság is bevonásra kerül. A nagyszámú érdeklődésre tekintettel a hatóság elkészítette a Geotermia kisokos tudástárat, amely az SZTFH honlapján érhető el. A mostani szabályozással kaput nyitottunk a beruházások számára, amelyek hosszú távon tudják támogatni hazánk energiaszuverenitását és ellátásbiztonságát.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.