Katar Magyarország kulcsfontosságú partnere a Perzsa-öbölben

Magyarország energiabiztonságának erősítésében Katar is fontos szerepet kaphat – mondta Varga Mihály, miután a katari pénzügyminiszterrel tárgyalt Dohában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 23. 11:37
ÁL SZÁNI, Tamím bin Hamad; ORBÁN Viktor
Doha, 2023. május 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír (középen j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (középen b) Dohában 2023. május 22-én. A kormányfõ mellett balról Varga Mihály pénzügyminiszter (b4) és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b3), valamint Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (b) és Korom Ferenc nagykövet (b2). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pénzügyminisztérium (PM) kedden kiadott közleménye szerint a tárcavezető kiemelte: Magyarországhoz hasonlóan Katar is a mielőbbi béke mellett áll az ukrajnai háborúban, Doha sem támogatja a káros szankciókat és a harcoló felek felfegyverzését.

Katar a világ harmadik legnagyobb földgáztartalékával rendelkezik, a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjában pedig a globális ranglista második helyén áll, a közel-keleti ország ráadásul fejlesztéseket hajt végre a kitermelés és a szállítási kapacitások terén – emlékeztetett Varga Mihály.

Kiemelte: 

Magyarország és Katar gazdasági kapcsolatai folyamatosan erősödnek, a Katarba irányuló magyar export 15 százalékkal nőtt tavaly, és elérte a 69 millió dollárt, míg a teljes áruforgalom 24 százalékkal, 76 millió dollárra nőtt.

A tárcavezető a tájékoztatás szerint megbeszélést folytatott a Közel-Kelet egyik legnagyobb pénzintézete, a Qatar National Bank vezérigazgatójával, Abdulla Mubarak Al Khalifával.

A magyar pénzügyminiszter bemutatta Magyarország adósságkezelési stratégiáját, valamint megosztotta hazánk zöldkötvényprogramjával kapcsolatos tapasztalatait.

A felek egyetértettek abban, hogy a mostani miniszterelnöki látogatás további lendületet adhat a magyar–katari gazdasági kapcsolatoknak – ismerteti a Pénzügyminisztérium közleménye.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Dohában 2023. május 22-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.