A magyar gazdasági modell kulcseleme lehet a tőzsde

A 33 éves Budapesti Értéktőzsde részvénykibocsátásával nyerhetnek a családok, a vállalkozások és a hazai bankrendszer is.

Magyar Nemzet
2023. 06. 21. 13:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fegyelmezett gazdálkodással visszaállítjuk a magyar gazdaságot arra az egyensúlyi növekedési pályára, amely az elmúlt évtized sikereit megalapozta – jelentette ki Varga Mihály a Budapesti Értéktőzsde részvényeinek tőzsdei bevezetése alkalmából rendezett ünnepségen. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a stabilitás és kiszámíthatóság erősítése mellett, és ennek a törekvésnek fontos része a monetáris és fiskális politika együttműködése.

 

– A 33 éves Budapesti Értéktőzsde részvénykibocsátásával nyerhetnek a családok, a vállalkozások és a hazai bankrendszer is – hangsúlyozta Varga Mihály. 

 

Mint mondta: az ország gazdasági, pénzügyi állapotának javulását jól mutatja, hogy a hazai tőzsdén a lakossági részvénybefektetések 2010 után folyamatosan nőttek, 2017-től pedig megháromszorozódtak. A tárcavezető rámutatott: a magyar gazdaság elmúlt évtizedes sikerei a hazai tőzsde teljesítményét is segítették. 

– A vállalatoknak a tőzsdei részvénykibocsátás a gyors forrásbevonás legfontosabb eszköze, és egyben az átláthatóság megteremtésének legjobb útja is. A magyar gazdaság fejlődésének egyik jele, hogy a tavalyi évben már 14 új magyar tulajdonú cég lépett ki a budapesti értéktőzsdére, a legkülönfélébb gazdasági területekről – hívta fel a figyelmet Varga Mihály a tárca közleménye szerint. Mint fogalmazott: a részvénykibocsátó cégek idővel kifektetőként jelenhetnek meg a világpiacon, tehát hosszú távon pénzt hoznak vissza az országba, így megerősödésük jelentősen növelheti a hazai gazdaság teljesítményét. A tárcavezető arra is kitért, hogy a bankrendszer szempontjából is előnyös a részvénykibocsátás, mivel a cégek vegyes finanszírozása a kockázatok megoszlását is eredményezi. A modern, hatékony pénzügyi infrastruktúrához ma már hozzá tartozik a részvénytársasági formában működő tőzsde. Nyugat-Európában ez már régi gyakorlat, az utóbbi időszakban pedig a közép-európai régióban is terjed ez a modell.

 

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a többi között arról beszélt, hogy a tőzsde képes segíteni az ország és a régió felzárkózását, motorja lehet a magyar fenntartható gazdaságnak, a következő évtizedekben a gazdasági modell kulcseleme lehet.

 

 

Borítókép: Patai Mihály, a BÉT elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter, Matolcsy György jegybankelnök és Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója (Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.