Bővülés takarékos gazdálkodással

Amíg a háború tart és a szankciók érvényben vannak, addig a kormány kiemelten takarékos gazdálkodást folytat. Ennek szellemében készült el a 2024-es költségvetés tervezete is. A legfontosabb társadalmi és gazdaságpolitikai célokra azonban így is jut pénz.

2023. 06. 13. 4:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi költségvetési törvénytervezet rögzíti a kormány fő célkitűzéseit. Idetartozik az infláció csökkentése, a mutatónak a várakozások szerint már az idei év végére egy számjegyűre kell változnia. Továbbá fontos a gazdasági növekedés és a teljes foglalkoztatottság fenntartása, a családok, a nyugdíjasok és a kiszolgáltatott vállalatok védelme. Mindezek mellett azonban kiemelt feladat az államháztartási hiány és az államadósság arányának egyidejű csökkentése. A kormány hangsúlyozza, hogy vissza kell térni a járványt megelőző hiány- és adósságcsökkentő, valamint gazdasági növekedési pályára.

A törvényjavaslatban is szerepel: amíg a háború tart és a szankciók életben vannak, addig a kormány kiemelten takarékos gazdálkodást folytat és ugyancsak takarékos gazdálkodást rendelt el a költségvetési szerveknél. A válság idején az ország közös érdeke a takarékos gazdálkodás, ami az alkotmányos szervek esetében is érvényes.

A költségvetés a fentiek fényében így kiegyensúlyozott gazdasági növekedés mellett a hiány és az államadósság folytatódó csökkenésével számol. Ha a számokat nézzük, akkor bruttó hazai termék (GDP) bővülése négy százalék lesz a terv szerint, míg az infláció hat százalék, a GDP-arányos hiánycél pedig 2,9 százalék. A Pénzügyminisztérium külön kiemeli, hogy amennyiben a GDP az előre jelzett mutató felett nő, akkor a többletbevételt a hiány további csökkentésére kell fordítani.

Hasonlóan az elmúlt évekhez, az állam működése tekintetében jövőre is nullszaldós a költségvetés, tehát a közszolgáltatások költségét az állam továbbra is a működési bevételeiből finanszírozza. A nullaszázalékos működési hiányt ezután is úgy kell elérni, hogy a fejlesztési források biztosítottak legyenek.

Az államadósság-kezelési stratégia célkitűzése, hogy 2024-ben is megőrizze az elmúlt években elért stabil finanszírozási helyzetet, amelynek keretében változatlanul négy fő cél érvényesül. Egyrészről az államadósság GDP-hez viszonyított arányának fokozatos csökkentése, másodsorban a devizaadósság részarányának harminc százalék alatt tartása a teljes adósságon belül. Harmadsorban a lakosság részvétele az államadósság finanszírozásában és végül az államadósság futamidejének növelése. E stratégiával a hiány és a lejáró adósság finanszírozása döntően forintkibocsátásokkal történik, kisebb részben szerepet kap a devizafinanszírozás is. A központi kormányzat hiányának és a lejáró forintadósságnak a finanszírozását nagymértékben piaci és lakossági állampapír-kibocsátások biztosítják a tervek szerint. Az elmúlt években végrehajtott sikeres futamidő-hosszabbítási műveletekkel 2024-ben is alacsony a lejáró forintkötvény-mennyiség, azaz ebből a szempontból csökkentek az adósság újrafinanszírozásával kapcsolatos kockázatok. A lakossági állampapír-állomány jelentős hányadát a Prémium Magyar Állampapír képezi, továbbá növekvő arányt képvisel a szintén változó kamatozású Bónusz Magyar Állampapír is. 

A költségvetési törvényjavaslat megjegyzi: a közvetlenül a lakosságnak értékesített állampapírok növelik a belföldi befektetői bázist, és megbízható finanszírozást jelentenek az államnak.

– Az elmúlt évtized munkájának köszönhetően a magyar gazdaság alapjai stabilak, így idén is elkerülhetjük a recessziót, jövőre pedig visszatérhetünk a négy százalék körüli növekedési pályára. A kormány elkötelezett a fegyelmezett gazdálkodás és az egyensúlyi mutatók javítása mellett, jövőre 2,9 százalékra csökkentjük a költségvetési hiányt, és 66,7 százalékra az államadósság arányát. Utóbbi tíz százalékponttal kedvezőbb az uniós átlagnál – nyilatkozta a minap Varga Mihály pénzügyminiszter.   

Borítókép: A lakosság részvétele egyre nagyobb arányú az államadósság finanszírozásában (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.