Harcban állnak a jegybankok

Az elmúlt évben az Egyesült Államokban és Európában is határozott kamatemelési ciklus kezdődött a központi bankok részéről. Az infláció letörése vált a fő célkitűzésé. A kamatok emelése az inflációs várakozásokat és a belső keresletet ugyan visszafogja, azonban nem hatástalanítja az áremelkedés mögötti legfőbb tényezőt, ami az energiaárak emelkedése.

2023. 06. 09. 4:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzpiaci helyzet is érdemben változott 2022-ben. Az évtizedes távlatokban is magas áremelkedés letörésére az Egyesült Államokban és Európában is határozott kamatemelési ciklus kezdődött a központi bankok részéről, ugyan némileg eltérő ütemezéssel. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet kezdetben jellemző agresszív megközelítés mostanra enyhült, ezzel szemben az Európai Központi Bank (EKB) kommunikációja a kezdeti késlekedés után mára határozottabb lett. A fejlett országok jegybankjait az időközben csökkenő infláció és az Egyesült Államok bankrendszerében bekövetkezett csődesemény sem tántorította el a kamatemelések folytatásától – emlékeztet a magyar kormány konvergenciaprogramja. Az abban olvasható elemzés rámutat: az EKB megítélése szerint a maginfláció alakulása továbbra is erős árnyomást sugall, ezért indokolt a szigorú megközelítés. A világ vezető jegybankjainak adatvezérelt hozzáállásából adódó bizonytalanság mindazonáltal a belföldi monetáris politika mozgásterére is hatással van.

A régió, illetve az Európai Unió más országaihoz hasonlóan a magyar monetáris politika fókuszában az infláció leszorítása áll. A központi bankok ezzel kapcsolatban Európa-szerte ugyanazzal a kihívással szembesültek.

Bár az áremelkedés mértéke évtizedek óta nem látott szintre emelkedett, annak hátterében elsősorban külső, kínálatoldali hatások állnak. A kamatok emelése az inflációs várakozásokat és a belső keresletet ugyan visszafogja, azonban nem hatástalanítja az áremelkedés mögötti legfőbb tényezőt, ami az energiaárak emelkedése. Így a kamatemelések a kereslet-eredetű ársokkokhoz képest kevésbé direkt módon hatnak az infláció célhoz való közelítésében, ugyanakkor a magas kamat a reálgazdaság oldalán érdemi lassulással jár – írja a program.

Az EKB főként a fenti dilemma okán a Fednél később kezdte meg kamatemelési ciklusát. Részben ezzel, részben pedig a kontinens energiaellátása körüli bizonytalansággal egyidejűleg pedig az euró is érdemben gyengült a dollárral szemben 2022 során. Mindazonáltal, az EKB határozott kommunikációja és a külső környezet javulása következtében az euró érdemben tudott erősödni.

A régióban is kiemelkedő kamatszint, a fizetési mérlegre nehezedő energiaár-nyomás enyhülése következményeként a forintot erősödés jellemezte idén. Az árfolyam vonatkozásában a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nincs deklarált célja. Ugyanakkor az árfolyam stabilizálása érdekében a központi bank 2022. októbertől 2023. márciusig átmenetileg biztosította az energiavásárláshoz szükséges devizát. Összességében 2022 második felére az árfolyam alakulása nagyobb hangsúlyt kapott a monetáris politikai döntéshozatalban, illetve a kommunikációban. Ez utóbbi ugyanakkor nem egyedülálló, tekintettel arra, hogy november elejétől a cseh központi bank a kamatdöntés mellett az árfolyam stabilitására vonatkozó szándékot is jelzi közleményeiben. Az MNB kamatpolitikája 2022 első felében a cseh- és lengyelországihoz hasonlóan alakult, nyártól azonban a jegybank a régiós társaknál szigorúbb megközelítést képviselt. Előretekintve, a régióban a cseh és a lengyel központi bank kommunikációja a jelenlegi kamatszint megtartását sugallja, illetve további emelések sem zárhatóak ki. 

Magyarországon ugyanakkor a várakozások szerint a központi bank belátható időn belül megkezdi (ahogy ez így is történt) az irányadó, egynapos betét kamatának közelítését a 13 százalékos alapkamathoz, illetve az átmenetileg bevezetett eszköz kivezetését.

 

Borítókép: Fő célkitűzéssé lett az infláció letörése (Fotó: Világgazdaság/Móricz Sabján Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.