időjárás 21°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Hivatalos: sem a cigaretta, sem az alkohol nem drágul tovább

Magyar Nemzet
Forrás: VG
2023.06.07. 14:52 2023.06.07. 16:28
Hivatalos: sem a cigaretta, sem az alkohol nem drágul tovább

A kedden benyújtott adótörvények semmiféle emelést nem tartalmaznak sem a dohánytermékek, sem az alkoholos termékek esetében – közölte a Világgazdasággal a Pénzügyminisztérium. Mindez azért fontos, mert ezzel 

világosan cáfolták azokat a téves értelmezésen alapuló híradásokat, amelyek szerint a cigaretta és az alkohol januártól látványosan drágul, miután megemelik a jövedéki adóját.

A jövedéki adó megemelése a dohánytermékek esetében félreértés, hiszen az már tavaly nyáron bekövetkezett. A szóban forgó változás csupán technikai, és az eddig rendeleti úton szabályozott kérdést emeli törvényi szintre. 

Vagyis a dohánytermékek nem drágulnak és a jövedéki adójuk sem nő.

Ugyanez igaz az alkoholos termékekre is. A tárca rámutatott arra is, hogy a változás kizárólag az üzemanyagokat terhelő jövedéki adót érinti, és ennek nyomós oka van. Magyarországon ennek a szintje évek óta az uniós minimum alatt van.

Újra erőre kaphat a gazdaság

Magyarország a járvány utáni időszak gazdasági sikereit úgy érte el, hogy az uniós helyreállítási forrásokat még nem folyósították.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.