Jelentősen nőttek a bruttó és a nettó átlagkeresetek

Áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 568 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 391 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 15,5, a nettó 15,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Bár a reálkereset áprilisban az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók miatt kialakult nehéz helyzet miatt százalékkal csökkent, az infláció mérséklődése újra megnyitja az utat a reálbérek bővülése előtt.

Magyar Nemzet
2023. 06. 22. 10:10
null
Budapest, 2016. szeptember 10. Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: MTI/Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 568 300 forint volt, ami 15,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ugyanakkor a reálkereset 6,9 százalékkal csökkent, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 24,0 százalékos növekedése mellett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az új gazdaságvédelmi akcióterv részeként plusz támogatás adható SZÉP-kártyára, ami egyfajta keresetnövekedésnek is betudható
Fotó: Róka László

Áprilisban ugyanakkor a reálkeresetek 6,9 százalékkal csökkentek, akkor az infláció 24 százalékos volt, ugyanakkor a mostani előrejelzések szerint

 augusztus-szeptemberben lehet ismét magasabb a bérnövekedés üteme, mint a fogyasztói árak emelkedése,

és ha így lesz, arra is van esély, hogy a reálbérek stagnáljanak az idén. Ehhez szükség van az infláció további és érezhető csökkenésére is, amelynek már láthatók a jelei: májusban a teljes fogyasztói kosár 40 százalékában csökkentek az árak, júniustól pedig beindultak a boltokban a kötelező akciózások.

A hivatal adatai közül kiemelendő még, hogy a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 377 900, a kedvezményeket is figyelembe véve 391 700 forintot ért el, 15,5, illetve 15,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Bár a reálkereset áprilisban az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók miatt kialakult nehéz helyzet miatt 6,9 százalékkal csökkent, az infláció egyre nagyobb ütemű csökkentése újra megnyitja az utat a reálbérek bővülése előtt - reagált a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) csütörtökön a legfrissebb kereseti statisztikákra. Felhívták a figyelmet arra, hogy az éves szinten bruttó 76 ezer forintos emelkedés nagyobb, mint a baloldali kormányok idején a havi minimálbér volt, valamint hangsúlyozták, hogy ma egy munkavállaló összességében 2,8-szor magasabb fizetést kap, mint 2010-ben.

A GFM továbbá felidézte, hogy a nehéz gazdasági helyzetre tekintettel a kormány új gazdaságvédelmi akciótervet is elfogadott, miközben családtámogatásokkal, az adócsökkentések és a nyugdíjak védelmével, a rezsicsökkentett árakkal, béremelésekkel, kötelező árakciókkal, árstopokkal és a SZÉP-kártyára érkező támogatás növelésével segíti a lakosságot. Mivel ezek az intézkedések kedvezően érintik a háztartások vásárlóerejét, bővítve ezzel a fogyasztást, hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.