időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Őszig meghosszabbította Brüsszel az ukrán gabonára vonakozó importtilalmat

Magyar Nemzet
2023.06.07. 13:29 2023.06.07. 13:33
Őszig meghosszabbította Brüsszel az ukrán gabonára vonakozó importtilalmat

Az Ukrajnával határos öt EU tagállam közös fellépésének köszönhetően az Európai Bizottság 2023. szeptember 15-ig meghosszabbította az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozó importtilalmat – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán.

 A tárcavezető kifejtette, az importtilalom az Ukrajnából származó búzára, kukoricára, repce- és napraforgómagra vonatkozik.

Az érintett öt tagállam sikere, hogy a bizottság a meghosszabbított importtilalmat a május 2-a előtt kötött szerződésekre is érvényesnek tekinti. Magyarország ezzel egy időben hatályon kívül helyezte a nemzeti szintű korlátozást, mellyel megszűnik minden korábban bevezetett egyoldalú nemzeti kereskedelmi intézkedés, így csak az uniós rendeletben szereplő négy terményre vonatkozó importkorlátozás marad érvényben. A meghosszabbítás időszaka lehetőséget teremt arra, hogy közös európai megoldás szülessen a gabonapiaci helyzet megoldására, amely figyelembe veszi a leginkább érintett tagállamok megnövekedett terheit, a gazdálkodók érdekeit, továbbá valódi, uniós szintű, közös teherviselést biztosít. A magyar kormány mindig a magyar gazdák mellett áll, ebben a helyzetben is csak olyan megállapodásra nyitott, amely hosszú távon is garantálja az ő érdekeiket – tette hozzá.

Nagy István hangsúlyozta, a tranzitszállítmányok továbbra is akadálytalanul haladhatnak át az országon. A magyar kormány amellett, hogy minden erőfeszítést latba vet a magyar mezőgazdaság és a gazdálkodók védelmében, támogatja a szolidaritási folyosók eredeti célját, mely biztosítja, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek a rászoruló harmadik országokba juthassanak el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.