Szintet lépett a Mol, fontos bejelentést tett a vállalat

Sikeres tesztet hajtottak végre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 16. 15:36
null
Tiszaújváros, 2022. március 23. A Mol épülõ poliol üzeme Tiszaújvárosban 2022. március 23-án. Évente 200 ezer tonna poliolt állít majd elõ az elkészülõ gyár, amely 200 embert foglalkoztat majd. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol csoport épülő poliol komplexumában sikeresen lezajlott a poliolgyártás legfontosabb alapanyagának beadagolása a féltonnás kísérleti üzembe. A sikeres teszt újabb lépés afelé, hogy megkezdődhessen a nagyüzemi termékek próbagyártása – közölte a vállalat pénteken.

A tájékoztatás szerint, ha sikeresek a kísérleti üzem gyártási próbái, az év második felében megkezdhetik a nagyüzemi termékek próbagyártását és a kiszállítást a kulcsvevőknek.

A komplexum elindulása után a Mol a régió első olyan vállalata lesz, amely a nyersolaj kitermelésétől a poliol előállításáig kézben fogja tartani a gyártás teljes értékláncát – hangsúlyozták a közleményben.

Az 1,3 milliárd eurós befektetéssel Tiszaújvárosban felépülő poliol komplexum évente 205 ezer tonna poliéter poliol előállítására lesz képes. A poliolt számos különböző iparágban használják, fontos alapanyag a bútoriparban, az autóiparban és az építőiparban, felhasználási területe rendkívül széles körű és sokrétű.

A vállalat 2030-ig szóló hosszú távú stratégiájában kiemelt szerepet szán a vegyipari értéklánc bővítésének, és 4,5 milliárd dollár értékű petrokémiai beruházást tervez.
A poliol komplexummal egy időben a propilén gyáruk építése is a terveknek megfelelően halad, a propiléngyártás várhatóan 2024 második felében indulhat – közölte a Mol.

Borítókép: A Mol épülő poliol üzeme Tiszaújvárosban 2022. március 23-án. (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.