időjárás 12°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Júliustól a Mol vállalata szállítja a hulladékot, és jön a „szennyező fizet” elvének rendszere

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Facebook
2023.05.25. 13:10 2023.05.27. 07:34
Júliustól a Mol vállalata szállítja a hulladékot, és jön a „szennyező fizet” elvének rendszere

Júliustól az egész országban elindul az új hulladékgazdálkodási rendszer, és bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert – mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, a tárca legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

Raisz Anikó ismertette: az új koncessziós modellben az állam helyett egy magánvállalat, a Mol hulladékgazdálkodási vállalata, a Mohu Mol Zrt. fogja végezni a hulladékgazdálkodást. Júliustól ők veszik át, gyűjtik, szállítják és előkezelik majd a lakosságtól, intézményektől, gazdálkodó szervezetektől származó, nagyjából évi ötmillió tonna hulladékot.

A lakosság számára ez a mindennapokban nem jelent érdemi változást, sőt, a rezsicsökkentett szemétszállítási díjak megőrzése mellett 

a változás a tárca várakozásai szerint a szolgáltatás minőségének javulását hozza majd 

– emelte ki az államtitkár.

Az új rendszer bevezetésével együtt egy nagyon fontos környezetvédelmi célú európai uniós előírást is átvezetnek. Júliustól az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert – mondta az államtitkár. 

Raisz Anikó felidézte: a vonatkozó uniós irányelv arról szól, hogy 

a környezetszennyező termékek gyártóinak a „szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére. Az új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

Ez a csomagolásokat, egyes egyszer használatos műanyagtermékeket, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket és akkumulátorokat, gépjárműveket és gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket és a fabútorokat érinti. 

A szennyező tehát többet fog fizetni a hulladéka elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért vagy újrafelhasználásáért

 – ismertette.

Az új rendszerben a Mohu Zrt. a körforgásos termékből képződő hulladék átvétele, gyűjtése, elszállítása, előkezelése, kereskedelme és kezelésre történő átadása mellett gondoskodik az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények hatékony igénybevételéről és üzemeltetéséről – mondta az államtitkár.

Ettől lesz körforgásos a hulladékgazdálkodás, vagyis a gyártókat arra ösztönzik, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék, illetve csomagolóanyag, és környezetbarát anyagokat használjanak – hangsúlyozta.

A jelenlegi termékdíjas rendszer részben kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerré alakul majd át, és a „szennyező fizet” elv alapján emelt díjfizetési kötelezettséget jelent az érintett vállalatoknak. A gyártóknak és forgalmazóknak ez nem új, ezt már tudják, és április elseje óta regisztrálhatnak a Mohu elektronikus ügyintézési felületén – jelezte.

Az új hulladékgazdálkodási rendszer nagyon fontos szemléletváltást is jelent; amellett, hogy a mostani háborús időkben a lakosságot továbbra is védjük a rezsiterhektől, a szennyező fizet elve alapján a gyártóknak jobban hozzá kell járulniuk az általuk gyártott termékek után keletkező hulladék kezeléséhez – fogalmazott Raisz Anikó.

Mindez környezetbarátabb hulladékgazdálkodást, és környezettudatosabb, tisztább, zöldebb Magyarországot jelent – hangsúlyozta.
 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.