Júliustól a Mol vállalata szállítja a hulladékot, és jön a „szennyező fizet” elvének rendszere

Az új rendszerben a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Facebook2023. 05. 25. 13:10
null
Debrecen, 2017. június 6. Konténeres lakossági hulladékgyûjtés a Domokos Lajos utcában. Két éves innováció és fejlesztés eredményeként megkezdõdött az Urban 18 tonnás elektromos meghajtású hulladékgyûjtõ és tömörítõ kukás autó kis szériás sorozatgyártása a debreceni Electromega Kft.-ben. A kommunális szolgáltatást végzõ autó olcsó fenntartású és "0" emisszióval dolgozó teljesítményével környezetkímélõ is. Budapesti, pécsi, miskolci, debreceni tesztelése után dolgozni fog a fõvárosban is. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliustól az egész országban elindul az új hulladékgazdálkodási rendszer, és bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert – mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, a tárca legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

Raisz Anikó ismertette: az új koncessziós modellben az állam helyett egy magánvállalat, a Mol hulladékgazdálkodási vállalata, a Mohu Mol Zrt. fogja végezni a hulladékgazdálkodást. Júliustól ők veszik át, gyűjtik, szállítják és előkezelik majd a lakosságtól, intézményektől, gazdálkodó szervezetektől származó, nagyjából évi ötmillió tonna hulladékot.

A lakosság számára ez a mindennapokban nem jelent érdemi változást, sőt, a rezsicsökkentett szemétszállítási díjak megőrzése mellett 

a változás a tárca várakozásai szerint a szolgáltatás minőségének javulását hozza majd 

– emelte ki az államtitkár.

Az új rendszer bevezetésével együtt egy nagyon fontos környezetvédelmi célú európai uniós előírást is átvezetnek. Júliustól az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert – mondta az államtitkár. 

Raisz Anikó felidézte: a vonatkozó uniós irányelv arról szól, hogy 

a környezetszennyező termékek gyártóinak a „szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére. Az új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

Ez a csomagolásokat, egyes egyszer használatos műanyagtermékeket, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket és akkumulátorokat, gépjárműveket és gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket és a fabútorokat érinti. 

A szennyező tehát többet fog fizetni a hulladéka elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért vagy újrafelhasználásáért

 – ismertette.

Az új rendszerben a Mohu Zrt. a körforgásos termékből képződő hulladék átvétele, gyűjtése, elszállítása, előkezelése, kereskedelme és kezelésre történő átadása mellett gondoskodik az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények hatékony igénybevételéről és üzemeltetéséről – mondta az államtitkár.

Ettől lesz körforgásos a hulladékgazdálkodás, vagyis a gyártókat arra ösztönzik, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék, illetve csomagolóanyag, és környezetbarát anyagokat használjanak – hangsúlyozta.

A jelenlegi termékdíjas rendszer részben kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerré alakul majd át, és a „szennyező fizet” elv alapján emelt díjfizetési kötelezettséget jelent az érintett vállalatoknak. A gyártóknak és forgalmazóknak ez nem új, ezt már tudják, és április elseje óta regisztrálhatnak a Mohu elektronikus ügyintézési felületén – jelezte.

Az új hulladékgazdálkodási rendszer nagyon fontos szemléletváltást is jelent; amellett, hogy a mostani háborús időkben a lakosságot továbbra is védjük a rezsiterhektől, a szennyező fizet elve alapján a gyártóknak jobban hozzá kell járulniuk az általuk gyártott termékek után keletkező hulladék kezeléséhez – fogalmazott Raisz Anikó.

Mindez környezetbarátabb hulladékgazdálkodást, és környezettudatosabb, tisztább, zöldebb Magyarországot jelent – hangsúlyozta.
 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.