Változatlanul hagyta az alapkamatot a monetáris tanács

Az egynapos betéti tenderek kamatát ugyanakkor újabb 100 bázisponttal csökkentette a monetáris tanács.

Magyar Nemzet
2023. 06. 20. 14:10
null
20220504 Budapest Magyar Nemzeti Bank MNB Fotó: Móricz-Sabján Simon MOR Világgazdaság VG Fotó: Móricz Sabján Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén, tovább szűkítette ugyanakkor a kamatfolyosót. A döntéssel a kamatfolyosó felső széle 19,5 százalékról 100 bázisponttal, 18,5 százalékra csökkent. A kamatfolyosó alsó szélét változatlanul 12,5 százalékon hagyta a testület. 

Az egynapos betéti tenderek kamatát ugyanakkor újabb 100 bázisponttal csökkentette a monetáris tanács – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményében, amelyet a keddi kamatdöntő ülést követően tett közzé a honlapján.

A kötelező tartalék választható részére fizetett kamatot 100 bázisponttal, 17 százalékról 16 százalékra csökkenti szerdai hatállyal – döntött a testület.

A tanács határozatát azzal indokolta: megítélése szerint a továbbra is kedvező kockázati környezet lehetővé teszi, hogy a jegybank folytassa a kamatkörnyezet normalizációját. A naponta szervezett jegybanki egynapos betéti tender kamata – amelyet irányadónak tart a piac – jelenleg 17 százalék. A keddi döntések alapján arra lehet számítani, hogy szerdán már 16 százalékon hirdeti meg a tendert az MNB. A monetáris tanács közleményében leszögezte, hogy az alapkamat jelenlegi szintjének fenntartása biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését.

A monetáris tanács keddi döntésével 13,0 százalékon tartotta az alapkamatot, a kamatfolyosót azonban tovább szűkítette, felső szélét, az egynapos fedezett hitel kamatát 19,5 százalékról 100 bázisponttal, 18,5 százalékra csökkentette. A kamatfolyosó alsó szélét, az egynapos jegybanki betét kamatát változatlanul 12,5 százalékon hagyta.
 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.