Guller Zoltán: Az egymilliót már idén is meghaladta a vendégéjszakák száma a Balatonnál

Ugyanolyan erős a szezon mint máskor, az év egészére a tavalyit meghaladó vendégforgalmat valószínűsít a Magyar Turisztikai Ügynöke elnöke.

Magyar Nemzet
Forrás: Index2023. 07. 06. 9:13
Guller Zoltán
Budapest, 2016. május 25. Guller Zoltán, a Nemzeti Turisztikai Ügynökség vezetõje a budai Vár rekonstrukcióját célzó Nemzeti Hauszmann Terv Információs Pontjának megnyitóján 2016. május 25-én. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balatonnál ugyanolyan erős a szezon, mint máskor, visszaesésről szó sincs, a magyarok többsége az idei nyáron is ott talál magának nyugalmat és kikapcsolódást. A Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke, Guller Zoltán tette helyre a kérdést, ugyanis korábban az Index arról írt, forgalomcsökkenés tapasztalható a magyarok kedvenc üdülőhelyén. Az Indexnek most azt nyilatkozta az MTÜ elnöke, nem igaz, hogy harminc, de akár negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a Balatonon a mostani szezonban. 

Guller Zoltán úgy fogalmazott, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás a megállapításaival senkit sem akart tévedésbe ejteni, csupán szervezetének olyan szűk rálátása van a szektorra, ami jelentős torzításokhoz vezet az általuk közölt számokban. A MTÜ elnöke megerősítette, az  év első hat hónapjában elenyésző, hozzávetőleg kétszázalékos visszaesés történhetett a vendégforgalomban, amely messze elmarad a szövetség harminc-negyven százalékos számaitól. 

„A Balatonnál a szövetségnek csupán nyolcvanöt szálloda a tagja, összesen 7553 szobával, miközben kétszáztíz szálloda 13 400 szobával található itt, és akkor még nem beszéltünk arról a tizenháromezer kisebb magán- és egyéb szálláshelyről a maga huszonkétezer szobájával, amelyre a szövetségnek semmi rálátása sincs” – fejtette ki az Indexnek Guller Zoltán.

A Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke szerint a balatoni szezonról valós képet a szezon végeztével lehet közölni. Most viszont, mivel olyan mértékű tévedéseket közölt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, a megszokottnál hamarabb feltárta az Indexnek az ágazati adatokat az MTÜ elnöke. 

Guller Zoltán megerősítette: 

az adatok pontosságát és hitelességét a kötelező adatszolgáltatás szavatolja, ugyanis a digitalizáció segítségével csaknem ötvenezer szálláshellyel kapcsolatban szinte mindenre rálátnak. 

A balatoni turizmus számait közölve felfedte, hogy idén január és június között egymillió-ezer fő volt a vendégszám, szemben a tavalyi egymillió-huszonháromezerrel, tehát 22 ezer fő volt a különbség, ami hozzávetőleg kétszázalékos csökkenést jelent. A vendégéjszakák száma a tavalyi 2,71 millióról az idei évre 2,57 millióra mérséklődött, azonban a szálláshelyek bevétele a tavalyi 38,35 milliárdról 48,42 milliárdra ugrott. A turisztikai szervezet elnöke elmondta, hogy

 összességében jó évet és erős nyári turisztikai szezont várnak idén.

Ahogyan a pandémia idején a belföldi, most a külföldi vendégforgalom diktálja majd a turizmus lendületét – jelezte Guller Zoltán, hozzátéve, hogy ha a körülmények nem változnak, akkor az év egészére a tavalyit meghaladó vendégforgalmat valószínűsítenek.

Borítókép: Guller Zoltán (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.