idezojelek

Lángos, hekk, Balaton

Egy négytagú családnak a Balatonon eltöltött nap nem 52 ezer, hanem legrosszabb esetben 15 ezer forintba kerül.

Cikk kép: undefined
2023. 07. 06. 5:45
Fotó: Major Kata

Válság ide, Covid oda, számolni is nehéz, hány éve hallgatjuk, hogy a Balaton megfizethetetlen, bezzeg a horvát tengerpart…!

Amióta nem 3,60 forint a kenyér és ötven fillér a fagylalt, azóta másról sem szól az egyszeri újságíró élete, mint lemegy a magyar tengerhez és szomorkodik, milyen drága ott nyaralni a „kispolgárnak”. Általában úgy néz ki, hogy leautóznak, beugranak a tó legdrágább fizetős strandjára és felzabálják a legdrágább ételeket. 

Abba bele sem gondolnak, hogy egy átlagos kiruccanás nem olyan, ahogy ők azt elképzelik a körút hűvös belső gangjain.

A Balaton soha nem volt olcsó, amióta véget ért a fenntarthatatlan államszocialista tervgazdaság, amelyben alacsonyan lehetett tartani az árakat, hiszen a hotelektől kezdve az éttermekbe szállított alapanyagokig minden államilag volt beárazva. 

Kádár elvtárséknak pedig fontos volt, hogy a nép ki se lásson a lángosból és a sörből, mert a végén még kiderül, hogy lufi az egész gazdaság.

 Aztán jött a megátalkodott piaci lét, és hirtelen felszöktek az árak, hiszen a vállalkozó szemlélete az életben maradás és a profittermelés, utóbbiból pedig annyit szed össze, amennyit mi kifizetünk a termékéért. Ha el tudja adni a lángost ezer forint felett úgy, hogy az alapanyag és a helybérlet költsége ehhez képest bagatell, miért ne tegye? Micsoda szívjóságból kéne saját magával kiszúrnia?

És az igazság az, hogy a strandolók kifizetik ezeket az árakat. Nem tart senki pisztolyt a fejükhöz, hogy márpedig lángost vagy hekket kell enned. De nem is azért vesszük-esszük ezeket a víz partján, mert az éhségünket akarjuk csillapítani. Azt tudjuk úgy is, ahogy évtizedek óta tesszük: hűtőtáskákban lehurcolt étel-ital, piknikezés a szabadstrandon és a többi. Ugye, ha így számolna a jól értesült újságíró, akkor kiderülne, hogy egy négytagú családnak a Balatonon eltöltött nap nem 52 ezer, hanem legrosszabb esetben 15 ezer forintba kerül, ami fejenként nagyjából tíz euró. 

Ezzel szemben ott vannak a strandbüfék, ahol nem ételt veszünk, hanem élményt. Nagy különbség, ugyanis kétlem, hogy az olvasók java a strandon kívül szokott máshol (na jó, vásárokban) lángost vagy hekket enni. Ezek a balatoni élmény (!) részei.

A végére pedig csak pár kérdést hagynék emlékeztetőül. Miért kerül annyiba, amennyibe? Miért nem „szabad tenger” a Balaton, ahol ingyen és bérmentve élvezheti az azúrkék vizet boldog-boldogtalan? Mert hiába, nincs ingyen semmi. Egy szabadstrandon ki nyírja a füvet, ki kotorja a medret, hogy ne a hinarasban bukdácsoljunk, ki szedi a csikket és a szemetet? Az önkormányzat? Tehát a helyiek fizessék az ország valamennyi részéről érkező nyaralók boldogságát? Esetleg legyen annyi a lángos, hogy a szezon után bezárjon a büfé, mert nem húzza ki belőle a következő májusig?

Abba már bele sem kezdek, micsoda nyakatekert példa, ha azzal számolunk, hogy egy négytagú család autóval egy napra megy a tóhoz Nyíregyházáról, ott pedig úgy szórja a pénzt, mintha nem volna holnap. Hát igen, így még a gergelyiugornyai strandra is ki tudok számolni százezres költségeket.

A szerző közíró

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Borítókép: Életkép az idei Balaton Soundról (Fotó: Major Kata /  Rockstar Photographers)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Tizenkét héttel később

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Kik követik Magyar Pétert?

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Ezek bizony mindig ugyanazok!

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

„Az árulónak ne bocsáss meg soha”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.