Hulladékból érték: újabb ösztönző a körforgásos gazdaság megvalósulásához

A kormány támogatja a hulladék újrafeldolgozását célzó beruházásokat.

Magyar Nemzet
2023. 07. 20. 10:15
újrahasznosítás
20230126 Veszprém A KUNSZT! Veszprém új dizájnboltja, galériája és közösségi tere a város központjában újrahasznosított termékekből készűlt termékeket lehet kapni. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló Fotó: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beruházási támogatással segíti a kormány azokat a hazai cégeket, melyek a termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékokat kezelik, az erre vonatkozó kérelmek a jövő hónap közepéig nyújthatók be – hívta fel a figyelmet Raisz Anikó. A környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár hozzátette: a kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra és olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékból érték teremtéséhez.

Júliustól az egész országban elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer és a jelenlegi termékdíjas rendszer brüsszeli előírásra részben kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerré alakul át. Ebben a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetni a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére, ami arra ösztönzi őket, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék, illetve csomagolóanyag és környezetbarát anyagokat használjanak.

Raisz Anikó hangsúlyozta, a hulladékgazdálkodási iparfejlesztési támogatás célja, hogy enyhítse a hazai vállalkozások az elhúzódó háború gazdasági következményei miatt kialakult likviditási nehézségeit. 

A vissza nem térítendő hozzájárulás azokat a hazai cégeket segíti, amelyek a hulladék-újrafeldolgozást komplex hulladékgazdálkodási rendszerek kialakításával, fejlesztésével, hatékonyságnövelésével elősegítő és a másodnyersanyagok felhasználását ösztönző beruházást terveznek megvalósítani.

Kérelmet azok a hazánkban bejegyzett – jogi személyiséggel rendelkező – gazdasági társaságok nyújthatnak be, amelyek a termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékok kezelését, előkezelését és további kezelésre történő átadását, hasznosítását végzik, vagy a támogatási igényben szereplő fejlesztés révén azt megvalósítják. A jogosultság feltétele továbbá, hogy rendelkezzenek legalább egy teljes lezárt üzleti évvel és vállalják, hogy a beszerzett eszközöket a beruházás befejezésének időpontjától számított legalább öt évig fenntartják és üzemeltetik.

Az igényelhető támogatás összege kérelmenként legfeljebb 300 millió forint.

Borítókép: A hulladék újrafeldolgozását célzó beruházásokra igényelhető támogatás (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Pesthy Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.