A gazdák nagyon elkeseredettek, de egyben elszántak is

Egy kedvezőtlen brüsszeli reakció esetén nyitottak arra a gazdák, hogy az európai joggal nem feltétlenül kompatibilis megoldásokhoz folyamodjanak – nyilatkozta az agrárkamara elnöke.

2023. 09. 20. 10:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adnak egy kis időt az Európai Bizottságnak, hogy átértékelje az ukrán gabona behozatali tilalmának feloldását, és ha ez nem történik meg, a magyar gazdák nem zárkóznak el attól, hogy „akár az európai joggal nem feltétlenül kompatibilis megoldásokhoz folyamodjanak” – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. 

A szervezet vezetője jelezte: a magyar döntést csak helyeselhetik, a brüsszeli viszont felháborító. – Érthetetlen a bizottsági indoklás: azt mondják, hogy mivel a piaci turbulencia megszűnt, ezért nem kell tovább fenntartani a tilalmat. Én nem tudom, a bizottságban melyik piacot nézték, de hogy itt semmilyen turbulencia nem szűnt meg, az biztos – nyilatkozta. 

Győrffy Balázs kiemelte: Magyarországon ellehetetlenült a gabonakereskedelem, nyomott, akár önköltség alatti áron érkeznek ajánlatok a szántóföldi terményekre, ha egyáltalán érkeznek. A klasszikus piacainkat elözönlötte az ukrán gabona, pedig az a termény tradicionálisan nem ezekben az országokban talált vevőre. 

Hiába van Európában hol aszály, hol pedig a súlyos esőzések miatti terméskiesés, nem lett jobb piaci környezete a magyar gabonának, mert most nem tőlünk vásárolják, hanem megveszik az ukrán árut. 

A kamaraelnök eszerint érthetetlen és felháborító, hogy a bizottság nem azt segíti, hogy az ukrán termékek eljussanak a klasszikus célországaikba, hanem tönkreteszi az európai piacot.

Győrffy Balázs beszélt arról is, hogy első lépésként nyílt levelet fogalmaznak meg Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. 

– A gazdák nagyon elkeseredettek, de egyben elszántak is, hiszen az életükről, a jövőjükről van szó, az eddigi teljesítményük elértéktelenedése fenyegeti őket. Úgy is fogalmazhatnék: a számukra kedvezőtlen bizottsági reakció esetén nyitottak arra, hogy az európai joggal nem feltétlenül kompatibilis megoldásokhoz folyamodjanak. Ilyet több ízben láttunk már Nyugat-Európában is, például amikor a francia gazdák akadályozták a spanyol zöldségek és gyümölcsök behozatalát – ismertette az elnök.

A teljes interjú itt olvasható:

https://www.vg.hu/agrar/2023/09/gyorffy-balazs-a-magyar-gazdak-elszantak-hogy-akar-az-europai-joggal-is-szembe-menjenek

Borítókép: Illusztráció (Fotó: SZON)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.