Brüsszel az Ukrajnában működő multik mellé állt + videó

Brüsszel jelenleg az Ukrajnában működő multinacionális vállalatok érdekeit képviseli az európaiakkal szemben. Arról nem is beszélve, hogy az ukrán gabonadömping súlyos egészségügyi aggályokat is felvet – nyilatkozta Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: nincs más út, az európai polgárok egészsége és a helyi gazdák fennmaradása csak a behozatali korlátok fenntartása mellett lehetséges.

2023. 09. 20. 10:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Brüsszel feloldotta az ukrán gabonaimport tilalmát, de Magyarország, Lengyelország és Szlovákia ellenállnak: továbbra is fenntartják a korlátozást. A bizottság fenyegetőzik, Ukrajna pedig perel – foglalta össze az elmúlt napok eseményeit Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a közösségi oldalára feltöltött bejegyzésben a részletekre is felhívta a figyelmet.

– Az ukrán gabona körüli vita egyre abszurdabbá válik. A történet azzal kezdődött, hogy a háború miatt Ukrajna nem tudta eljuttatni termékeit az afrikai vevőknek, ezért Brüsszel feloldotta az uniós behozatali korlátozásokat, hogy a gabona az Európai Unión keresztül juthasson el a célországokba. A valóságban azonban nem ez történt: az ukrán gabona elárasztotta Közép-Európát, és lehetetlen helyzetbe hozta a helyi termelőket – emlékeztetett Hortay Olivér.

Az üzletágvezető jelezte: Ukrajnában – elsősorban amerikai hátterű – multinacionális vállalatok, koncentráltan, az európainál lazább élelmiszer-biztonsági szabályozás mellett, dömpingáron termelnek.

Ezért is volt szükség az eredeti korlátozásokra és ezért okozott problémát, amikor a háború kirobbanását követően azokat Brüsszel feloldotta.

Fél éve az érintett tagállamok a helyzetre méltányos választ adtak: az import korlátozásával úgy védték meg saját termelőiket, hogy közben az átmenő forgalmat – azaz az eredeti célok teljesülését – nem akadályozták. A lépés szükségességét végül Brüsszel is elismerte, és a tilalmat központosította. Úgy tűnt, a probléma megoldódott. Aztán elérkezett a szeptember, és az Európai Bizottság jelezte, hogy a korábbi veszélyek elhárultak, ezért a korlátozást nem fogják meghosszabbítani. Csakhogy a valóságban semmi sem változott: Ukrajnában továbbra is multik termelnek, laza környezetvédelmi szabályozás mellett, dömpingáron. A korlátok feloldásának tehát pontosan az lenne a következménye, mint ami korábban volt. Ezt Magyarország, Lengyelország és Szlovákia is világosan látta, ezért visszatértek az eredeti megoldáshoz, és a központi enyhítésre tagállami korlátozással reagáltak. Az átmenő forgalom továbbra is zavartalan, Brüsszel mégis újra politikai nyomásgyakorlásba kezdett, Ukrajna pedig jelezte: be fogja perelni az érintett országokat.

– Az eset felháborító. Brüsszel jelenleg az Ukrajnában működő multinacionális vállalatok érdekeit képviseli az európaiakkal szemben. Arról nem is beszélve, hogy az ukrán gabonadömping súlyos egészségügyi aggályokat is felvet. Vagy azok a környezetvédelmi szabályok, amelyeket maga az Európai Bizottság hozott és amelyek korábban jelentős kihívások elé állították az európai gazdákat, hirtelen nem is annyira fontosak? Ráadásul a korlátozások feloldásával az eredeti cél meghiúsul, hiszen az a gabona, amit például Magyarországon vagy Lengyelországban értékesítenének, nem fog eljutni Afrikába – hangsúlyozta Hortay Olivér.

Az üzletágvezető szerint nincs más út, az európai polgárok egészsége és a helyi gazdák fennmaradása csak a behozatali korlátok fenntartása mellett lehetséges. Ha ezt Brüsszel nem látja be, akkor a tagállamoknak kell lépniük.

– Ukrajnának pedig meg kell értenie, hogy ez vörös vonalat jelent: a közép-európai országok nem fogják tönkretenni magukat csak azért, hogy multinacionális vállalatok többletprofithoz juthassanak. Legyen bármekkora a politika nyomás vagy jöjjön bármilyen per, ezen az állásponton nem szabad változtatni – tette hozzá a Századvég szakértője.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.