Több és drágább eladó garázs közül választhatunk

Ellepték az ingatlanpiacot az eladó garázsok, ám a kínálatnövekedés ellenére mégis jobban drágultak, mint a lakások – derül ki az Ingatlan.com összesítéséből.

2023. 09. 19. 12:50
garázs Forrás: Frank Yvette / Délmagyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos garázspiac sokkal élénkebb volt az elmúlt 12 hónapban, mint a lakóingatlanoké. Az eladó parkolóhelyek átlagos ára dinamikusan emelkedett annak ellenére, hogy a kínálat jelentősen bővült. Jelenleg több mint 1700 garázst kínálnak eladásra országszerte, ami több mint duplája az egy évvel ezelőtti kínálatnak. Közben a kiadó garázsok bérleti díja lényegében stagnál, míg az eladási árak a kínálatbővülés ellenére jelentősen nőttek – derül ki az Ingatlan.com friss elemzéséből.

Folyamatosan várható a kereslet az eladó, kiadó garázsokra
Fotó: Matey István/mediaworks

Számos tényező határozta meg a garázsok piacát az utóbbi időszakban. A kínálatbővülésben nagy szerepet játszik, hogy a korábban befektetési céllal vásárolt garázsoktól sokan megváltak a magas hozamot kínáló állampapírok megjelenése után. Bár a szélesebb kínálat általában árcsökkenést vagy stagnálást eredményez, az eladó garázsok viszont tíz százalékkal felértékelődtek a hazai nagyvárosokban. Ehhez a parkolási díjak emelkedése mellett hozzájárult az is, hogy Budapest mellett több nagyvárosban is szűkösek a parkolási lehetőségek. A garázsdrágulásban szerepet kapott az is, hogy jelentősen nőtt az autók ára és értéke, ezért egyre több tulajdonos próbálja meg biztonságban tudni a gépkocsiját – ismertette a piaci tendenciákat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: hosszabb távon az elektromos autók térnyerése további felértékelődést okozhat a garázspiacon. Az olyan villanyautó-tulajdonosok, akik nem vagy nehezen tudják megoldani az autó töltését, azoknak alternatíva lehet egy elektromos hálózatra kötött garázs. Ezt ugyanis a nyilvános áramtöltő-állomásokhoz képest olcsóbban használhatják.

Az Ingatlan.com adatai szerint idén szeptemberben a budapesti garázsok átlagára idén szeptemberben 7,2 millió forint volt, szemben az egy évvel korábbi 6,5 millióval, valamint két évvel ezelőtti 5,2 millióval. Ez azt jelenti, hogy éves szinten 11, kétéves távlatban pedig több mint 39 százalékos drágulás ment végbe.

A fővárosban messze a legdrágább az első kerület, ahol az eladó garázsok átlagára meghaladta a harmincmillió forintot. További négy olyan városrész van, ahol tízmillió forint feletti áron kínálják a garázsokat, a II., VI., a VII. és a XII. kerületekben ugyanis 11,9-15 millió forint az átlagár. A legolcsóbb garázsokat a X., XV. és XVIII. kerületben kínálják eladásra, itt 4,5-5 millió forint az átlagos ár. A fővárosi garázsok bérleti díja ugyanakkor éves szinten nem változott, 25 ezer forinton stagnált a havi díj. Balogh László azt is elmondta, hogy az árak között nagy a szórás mind a fővárosban, mind a vármegyeszékhelyeken. A lakóparki garázsok például rendszerint drágábban kerülnek a piacra.

A Budapesten kívüli piacon jelentősebb garázskínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Szegeden 8,5 millió forintos áron várnak gazdára, ami ugyan alig haladja meg az egy évvel korábbi 8,4 millió forintot, ám a kínálat közben megháromszorozódott, ennek fényében már meglepőnek mondható a drágulás.

Hasonló folyamat játszódott le Székesfehérváron, ahol a mostani 6,7 millió forintos átlagos garázsár megegyezik a tavaly szeptemberi összeggel, ám a kínálat itt több mint a négyszeresére nőtt. Győrben a 7,9 millió forintos átlagár 22 százalékos éves drágulást jelent, a Debrecenben 7,7 millió forint tízszázalékos áremelkedést takar. Akadnak azonban olyan vármegyeszékhelyek, ahol a kínálatbővülés árcsökkenést eredményezett Nyíregyházán 8,5 millióról 7,5 millióra, Miskolcon 6,4 millióról hatmillióra, Pécsen pedig hétmillióról hatmillióra mérséklődött az eladó garázsok átlagos ára. A szóban forgó vármegyeszékhelyeken a kiadó garázsok bérleti díja 25-30 ezer forint között mozog az egy évvel ezelőtti 22-29 ezer forinthoz képest.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Délmagyarország/Frank Yvette)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.