Hatályon kívül helyezték a Gazprom elleni gigabírságot

A lengyel versenyhivatal még 2020-ban szabott ki csaknem 6,8 milliárd dollárnyi bírságot az orosz energetikai vállalatra.

2023. 10. 26. 19:30
Moscow,,Rus,,February,2022:,Flag,With,The,Gazprom,Logo,Waving
2132173893 Fotó: rarrarorro Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy lengyelországi fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte a nemzeti trösztellenes hatóság döntését, amely a lehető legmagasabb bírságot szabta ki a Gazprom orosz energetikai nagyvállalatra – írta szerdán a Puls Biznesu lengyel lap az Oroszhírek.hu portál szerint.

A lengyel Verseny- és Fogyasztóvédelmi Hivatal (UOKiK) 2020-ban 29 milliárd zloty (6,85 milliárd dollár) bírságot szabott ki a Gazpromra, amiért az Északi Áramlat 2 gázvezeték építésével és üzemeltetésével megbízott céget a szabályozó hatóság előzetes engedélye nélkül hozta létre, és ezzel megsértette a versenyjogi szabályokat – idézi fel a cikk.

A bírság a lengyel törvények által megengedett legmagasabb összeg volt, és a vállalat éves forgalmának 10 százalékát tette ki. A Gazprom öt uniós partnerét – Engie, Uniper, Wintershall Dea, OMV és Shell – szintén megbírságolták. A Gazprom annak idején vitatta az ítéletet, és a Shell is fellebbezést nyújtott be.

Az Északi Áramlat 2 földgázvezeték építését a Gazprom és több európai vállalat 2011 és 2021 között végezte. A vezeték a Balti-tenger fenekén halad, párhuzamosan az Északi Áramlat 1 vezetékkel, amely az orosz földgáz EU-ba történő szállításának fő útvonala volt.

2022 szeptemberében mindkét vezeték megrongálódott, feltételezések szerint egy nyugat-ukrán szabotázstámadásban, és az Északi Áramlat 1 mentén Oroszországból Németországba irányuló gázszállításokat felfüggesztették. Az Északi Áramlat 2-t a Németországgal fennálló engedélyezési problémák miatt soha nem helyezték üzembe.

Borítókép: Illusztráció (Shutterstock)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.