Bérnövekedési hullám jöhet Magyarországon

Jövőre felpöröghet a gazdaság, nőhetnek a bérek – a legutóbbi Kormányinfón elhangzottak nem üres kijelentések, mivel szinte borítékolható, hogy az idei évhez hasonlóan 2024-ben is tíz százalék körül nőnek majd a keresetek Magyarországon. Mindezt úgy, hogy tíz százalék alatt marad az infláció, azaz a reálbérek is növekedhetnek.

2023. 11. 10. 10:20
dolgozó, keresetek, béremelés, üzem
Illusztráció Fotó: Észak-Magyarország/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész Európában párját ritkította az  infláció húzta profit vagy közkeletű nevén a céges nyerészkedés itthoni megjelenése, ami legfőképpen azért volt fájó, mert a magyarországi vállalatok pont az energiaválság kellős közepén növelték a profitjukat, akkor, amikor idehaza végig húsz százalék fölött volt az infláció – írja a Világgazdaság. Ahogy kifejtik: csak ez az egy hatás a hazai drágulás ötödért felelt. Most pedig legújabban itt van a visszatekintő árazás, azaz a telekommunikációs cégek a múltbéli költségnövekedésük alapján emelnek árat, holott ezt már az infláció a legkevésbé indokolná. 

Várhatóan nyolc-tíz százalékkal emelkedhetnek 2024-ben a keresetek

– mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, miután a folyamatban lévő minimálbér-tárgyalásokon egyre inkább körvonalazódik, hogy miképp alakulhat a legkisebb bérek növekedése. 

Bár a legkisebb keresetek növekedésének mértéke még nem végleges, a két számjegyű emelkedés valószínűsíthető, főként a minimálbér esetében, itt 10-15 százalékos növekményre van kilátás.

Török Zoltán szerint a hatszázalékos infláció mellett kettő–négy százalékos reálbér-növekedésre van kilátás, és ezt a hazai cégek gond nélkül ki tudják majd gazdálkodni, a korábbi profitnövekményből pedig bérnövekmény lehet 2024-ben. 

Ez nem csupán hazai várakozás. Jövőre Magyarországon lehet a legmagasabb a bérek növekedése az Európai Unióban az osztrák Kienbaum tanácsadó cég elemzése szerint. 2024-ben hazánkban átlagosan 9,8 százalékkal emelkedhetnek a bérek, míg Németországban az emelkedés 4,7, Ausztriában pedig 6,5 százalék lehet – véli a cég. Az unión kívül a legnagyobb bérnövekedés Argentínában lehet, ahol a tanácsadó cég szerint 41 százalék fölötti mértékben nőhetnek a fizetések, ez azonban messze elmarad az országot sújtó, éves szinten 88 százalékos inflációtól.

A hazai kedvező kilátásra utal egyébként az OECD jelentése is. Eszerint az idei második negyedévben három százalékkal nőttek a reáljövedelmek Magyarországon. Ráadásul a háztartások egy főre jutó reáljövedelme a negyedik egymást követő negyedévben emelkedett, 2023 második negyedévében 0,5 százalékkal, míg az egy főre jutó reál-GDP 0,4 százalékkal bővült.

A hazai háromszázalékos növekedés az elemzés szerint az inflációs nyomás enyhülésének tudható be.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Észak-Magyarország/Vajda János)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.