Három-négy játékot is kapnak karácsonykor a gyerekek: kezdődik a piac legerősebb időszaka

Itt a lista, mutatjuk az idei ünnepi időszak legnépszerűbb játékait.

2023. 11. 14. 10:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novemberben kezdődik a játékpiac legerősebb időszaka, a karácsonyt megelőző másfél hónapban realizálódik az éves forgalom negyven százaléka – ismertette a Regio Játék közleménye. A játékkereskedő előrejelzése 3,5, illetve tíz százalék növekedés mellett 15 500 forintos online és 12 ezer forintos hagyományos bolti kosárértékekre számít. 

– A karácsonyi játékvásárlás egyik fontos jellemzője, hogy erre az ünnepre tartogatják a szülők a legnagyobb értékű ajándékokat, ráadásul a gyerekek ilyenkor akár három-négy játékot is kaphatnak egyszerre – nyilatkozta Gyaraki Dávid, a Regio Játék ügyvezető-helyettese.

Az igazi roham a karácsonyi ajándékokért november közepén kezdődik, melyet a vállalat friss, 2300 fő részvételével végzett kutatása is megerősít. Tízből hatan indulnak a beszerző körútra ebben a hónapban. Tízből ketten már októberben letudták a vásárlást, decemberben így a válaszadók csupán tíz százalékának kell ajándékot keresnie. 

– A novemberi vásárlási lázat a black friday pörgeti fel évek óta, tavaly például nálunk is november 18-án, a kampány első napján volt a legnagyobb a forgalom. A teljes időszak alatt tizenkét százalékos növekedést értünk el az egy évvel azelőttihez képest – árulta el Gyaraki Dávid. Jelezte: az internetes vásárlás egyébként még mindig felfelé ívelő fázisban van, idén tizenhat százalékkal nőtt az online tranzakciószámuk. 

A cég felmérése alapján minden második tizennégy éven aluli gyermek több mint három ajándékot fog kapni. Leginkább játékot, könyvet és ruhát találnak majd az ünnepi csomagban. A legnépszerűbbek idén a kreatív, fejlesztő és társasjátékok, de a Lego és más építőjátékok, valamint az autók, a kirakósok és a játék babák is közkedvelt meglepetésnek számítanak. 

– A társasjátékok kategóriája erősödött idén a legjobban, ami nem meglepő, hiszen a szülők folyamatosan keresik azokat a játékokat, melyek a szórakoztatás mellett valamilyen készségre is hangsúlyt helyeznek. Egy társas tökéletes választás erre, hiszen fejleszti a problémamegoldási és szociális készséget, javítja a koncentrációt, megmozgatja a képzelőerőt, megtanít a sportszerűségre, az információk feldolgozására és a kritikus gondolkodásra is – sorolta az előnyöket Gyaraki Dávid.

A felmérés arra is rávilágított, hogy tízből nyolc családnak nehézséget okoz a karácsonyhoz köthető többletkiadás, melynek nagy részét az ajándékok és az élelmiszerek teszik ki. A kutatásban részt vevők egynegyede a család felnőtt tagjait egyáltalán nem, ugyanennyien pedig kis értékben ajándékozza meg. Az összes ajándékra így is a válaszadók 35 százaléka negyven–nyolcvanezer forint közötti összeget, húsz százaléka pedig nyolcvanezer forintnál is többet áldoz.

Top 10 játékkategória a 2023-as ünnepi időszakban a Regio Játék várakozása szerint:
1. Társasjáték, kártya
2. Lego
3. Autó, jármű
4. Kreatív, fejlesztő játékok
5. Baba és babakocsi
6. Bébijáték és -kellék
7. Szerepjáték
8. Plüss
9. Játékfigura
10. Diavetítő, diafilm

Top 10 játék a 2023-as ünnepi időszakban a Regio Játék várakozása szerint:
1. Diavetítő
2. Lego Classic kreatív színes kockák
3. 60 másodperc társasjáték
4. Hotel társasjáték
5. Gravitrax Junior készletek
6. Bibis Maci
7. Zingo
8. Rosszcsont
9. Biztee interaktív digitális kisállat
10. Gaby babaháza

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.