Megszabták az új üzemanyagárakat a kereskedők

Megjelent, hogyan alakul az üzemanyagok ára a hét utolsó munkanapján.

2023. 11. 24. 12:17
null
Budapest, 2018. január 25. Egy dolgozó leemeli a töltõpisztolyt a tankolás elõtt egy OMV töltõállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem folytatódik az üzemanyagárak csökkenése a héten – derült ki a Holtankoljak friss előrejelzéséből. 

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis péntektől már várhatóan nem változik a benzin és a gázolaj ára, így a jelenlegi nagykereskedelmi árak lesznek érvényesek. A Világgazdaság összegzése szerint a kiskereskedelmi átlagárakat tekintve az alábbi árszabásra lehet számítani a töltőállomásokon:

  • 95-ös benzin: 580 forint/liter,
  • gázolaj: 600 forint/liter.

A hét elején még a 95-ös benzin átlagosan 587, a gázolaj pedig 606 forintba került literenként. Szerdától, vagyis mától ez az előbbinél 580, az utóbbinál 600 forintra csökkent. Ez marad tehát a hét utolsó munkanapjától is. Csak összehasonlításképp: szeptember végén, éppen két hónapja, a 95-ös benzinért 662, a gázolajért 686 forintot kértek. Vagyis ez alatt az idő alatt 82 és 86 forintos áresés állt be.

Legközelebb jövő hétfőn érkezik friss információ az üzemanyagárak változásáról.

 

Lényegében október közepe óta csökkenő tendencia figyelhető meg a Brent típusú olaj hordónkénti árának alakulásában.

Egészen konkrétan az látszik, hogy a hordónkénti ár 80 dolláros árszinten tanyázik időnként masszívabb, lefelé tartó kilengésekkel. Így például az előző pénteken 76-77 dolláros jegyzés is volt. Most 82-83 dollár körül mozog az árszint, ami hetes bázison körülbelül stagnálást jelent. A következő hónapokban is arra lehet számítani, hogy a jegyzésárak maradnak hordónként a 80–85 dollár közötti sávban.

De ez csak az egyik fontos lába az üzemanyagárak alakulásának. A másik, Magyarországon meghatározó tényező a forint árfolyama. Ez is jól alakul, a magyar fizetőeszköz ugyanis november eleje óta erőt mutat a dollárral szemben. Akkor 362 forint fölött adták a dollárt, jelenleg 349 forintért. Az árfolyam tartósan tartja magát a 350 forintos küszöb alatt, igaz, a múlt héten kedden 345 forintnál is járt a görbe.

Mindezek hatására összességében az prognosztizálható, hogy rövid távon tovább csökkenhet az üzemanyagár, vagy legalábbis nem látszik drágulásra okot adó körülmény. Ezért ha minden jól alakul fogyasztói szempontból, a benzin után már a gázolaj átlagára is a 600 forint alatti tartományban alakulhat.

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.