Rekorddöntő adatokat hozott az őszi turizmus

Szeptemberben 226 országból érkeztek hazánkba nemzetközi vendégek, akik 1,8 millió éjszakát töltöttek Magyarországon, mely tizenhárom százalékkal magasabb a tavalyi értéknél – ismertette a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az ősz első hónapjának eredményei összességében felülmúlták a koronavírus-járvány előtti értékeket is.

2023. 11. 08. 10:43
null
Héviz, idegenforgalom, szálláshelyek, turizmus Zalai Hírlap/Szabó Judit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt év szeptemberéhez képest az idei ősz első hónapjában mintegy tíz százalékkal több turista fedezte fel Magyarország különböző tájait. Az 1,4 milliós vendégszám 2,4 százalékkal múlta felül a pandémia előtti értéket, ezen belül a magyar vidékre csaknem tizenegy százalékkal több vendég érkezett 2019-hez képest – ismertette a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint szeptemberben 3,4 millió éjszakát töltöttek a turisták Magyarországon, ami közel hat százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor. Budapest és a Balaton volt a legnépszerűbb desztináció, a vidéki települések közül pedig Hévíz lett szeptember leglátogatottabb települése. A főszezont idézte a szállodák közel hatvanszázalékos átlagos kapacitás-kihasználtsága is.

Az adatokból látszik, hogy a forgalom nagyobb része vidéken realizálódott, ugyanis 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak a fővároson kívüli szálláshelyeken. Így az ősz első hónapja mind a tavalyinál, mind a 2019-es mutatóknál erősebb vidéki vendégforgalmat eredményezett.

Emellett több belföldi vendég is indult útnak, a 2019-es évnél közel tizenöt százalékkal volt nagyobb most a szám. Nagy részüket a vidéki turisztikai kínálat érdekelte, összesen 1,5 millió éjszakát töltöttek belföldi látogatók a vidéki szálláshelyeken, ami tízszázalékos emelkedést mutat a 2019-es rekordévhez képest.

A múlt évhez viszonyítva 22 százalékkal több külföldi utazót láttak vendégül a hazai szálláshelyek. A nemzetközi vendégek elsősorban a szomszédos és közeli országokból érkeztek, de pihentek vidéki tájainkon izraeli, holland, brit és kínai turisták is. Szeptemberben összesen 226 országból érkeztek hazánkba nemzetközi vendégek, akik 1,8 millió éjszakát töltöttek Magyarországon, mely tizenhárom százalékkal magasabb a tavalyi értéknél. Szeptemberben az öt legfontosabb küldőpiac Németország, Csehország, az Egyesült Királyság, Lengyelország és az Amerikai Egyesült Államok volt. Döntő többségük a fővárosba érkezett, ahol az általuk eltöltött egymillió vendégéjszaka 17 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti adatot. Mind a négy legfőbb küldőországból jelentős bővülést tapasztaltak a fővárosi szálláshelyek, a német forgalom csaknem húsz százalékkal, a cseh 15 százalékkal, a lengyel pedig 26 százalékkal múlta felül az egy évvel ezelőttit. A legnagyobb növekedést ugyanakkor Kínából és Dél-Koreából mérték, ahonnan közel a négyszeresére, illetve a duplájára emelkedett a vendégéjszakák száma.

A Balaton szeptemberben is rengeteg turistát köszönthetett, a legnépszerűbb turisztikai térségként a vendégek 19 százalékát itt regisztrálták. Ezt követte a Mátra-Bükk, Budapest környéke, valamint Debrecen és térsége. 

Budapest után a tíz legtöbb vendégéjszakával büszkélkedő település döntően fürdőváros volt: Hévíz, Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Bük, Siófok, Zalakaros, Debrecen, Zánka, Szeged és Eger. A belföldiek Balatonfüredet, Zánkát és Hajdúszoboszlót részesítették leginkább előnyben, míg a külföldiek Hévízt, Büköt és Hajdúszoboszlót választották. A turisták legszívesebben szállodákban kapcsolódtak ki, szeptemberben a belföldi vendégéjszakák 49 százaléka, a külföldiek 56 százaléka valósult meg hotelekben.

 

Borítókép: A vidéki települések közül Hévíz lett szeptember leglátogatottabb települése (Fotó: Zalai Hírlap/Szabó Judit)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.