Gigabírságot kapott az egyik legnagyobb társkereső működtetője

Megtévesztően kommunikált az Elittárs nevű internetes társkereső szolgáltatásáról a Spark Networks Services GmbH, emiatt a társaságra 169 millió forint bírságot szabtak ki – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kedden az MTI-vel.

Forrás: MTI2023. 12. 19. 10:49
Computer,Keyboard,Keys,With,Symbols,Of,Man,And,Woman,And
143530636 Fotó: karen roach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vállalkozás elhallgatta a szolgáltatás lényeges, a társkeresést érdemben korlátozó feltételeit, valamint az elérhető felhasználói bázis méretével kapcsolatban is megtévesztő információkat közölt – olvasható a tájékoztatásban.

Az eljárást még 2022 nyarán indították el a Spark Networks Services GmbH-val szemben annak gyanújával, hogy a vállalkozás valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A GVH közben arra jutott, hogy a cég

elhallgatta a weboldalon, illetve elhallgatja az Android-alkalmazásában, hogy az előfizetés nélküli regisztráció érdemi társkeresés folytatására nem alkalmas.

Az ingyenesen regisztrált felhasználók nem tudták megtekinteni a többiek profilképeit, és üzeneteket küldeni vagy olvasni sem tudtak. A vállalkozás továbbá megtévesztő információkat közölt az elérhető felhasználói bázisról a „15 millió aktív tag világszerte” és a „havonta 800 000 új tag – oldalainkon regisztrált összes új felhasználó” állításokkal. A GVH feltárta, hogy az állítások a magyar felhasználók számára ténylegesen nem elérhető felhasználói kört jelöltek, emellett pedig nem az aktív tagok valós számát jelezték.

A vállalkozás az eljárás során érdemi együttműködést tanúsított, nem vitatta a vizsgált tényeket, beismerte a jogsértést és lemondott a jogorvoslati jogáról is. Ezeket a körülményeket figyelembe véve a GVH Versenytanácsa,

csaknem a felével csökkentve az összeget, 169 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A közleményben felidézik, hogy nem első alkalommal vizsgálta a versenyhatóság az online társkeresők szolgáltatásait. 2020-ban 1,6 milliárd forint bírságot szabott ki a be2.hu és az academicsingles.hu társkereső oldalakat működtető luxemburgi vállalkozásra.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.