Milliós megtakarítást hozott a cégeknek a kiva

Érdemes tanulmányozni a Pénzügyminisztérium kivakalkulátorát.

2023. 12. 02. 13:30
pék, pékség, kkv, vállalkozás, élelmiszeripar, sütöde
Illusztráció Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta jelzi a Pénzügyminisztérium, hogy jelentős pénzt spórolhatnak a kisvállalkozások a megfelelő adózási mód megválasztásával. Mindenképp érdemes tehát néhány percet szánni a Pénzügyminisztérium 2024-es kivakalkulátorára – mondta Izer Norbert az MTI-nek.

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint továbbra is minden kisvállalkozásnak érdemes megfontolnia a kivára váltást, hiszen a tavalyi bevallási adatokból az látszik, hogy a kivás adózók átlagosan 1,9 millió forint adót spóroltak meg 2022-ben.

Izer Norbert közölte, a vállalkozások segítségére van a Pénzügyminisztérium kivakalkulátora. Ez a program pontosan kiszámítja, mennyi közterhet lehet megtakarítani ezzel az egyszerű adózási móddal. Minden vállalkozásnak megéri a próbaszámításokat elvégeznie, hiszen 

az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek – a bérköltségre tekintettel – több mint hetven-nyolcvan százaléka jobban járhat. 

Mint mondta, a kiva az egyik legkedvezőbb adózási forma: mindösszesen tíz százalék az adókulcsa, és kiváltja a társasági és a szociális hozzájárulási adót is.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kiva népszerűsége – az adó 2017-es pozitív reformja óta – folyamatosan emelkedik. A kivát választó cégek száma az elmúlt években dinamikusan nőtt, mára meghaladta a kilencvenezret. Akkor is előnyös a kiva, ha bővülni, fejlődni szeretne a cég, hiszen ekkor olyan adómegtakarítást biztosít ez az adónem, amelyet szinte egyetlen, az Európai Unióban hatályos adófajta sem képes nyújtani. Így a kiva a beruházások és a fejlesztések ösztönzése révén az ország versenyképességet is növeli – tette hozzá.

Izer Norbert emlékeztetett, a kisvállalati adózás választásának legfontosabb kritériumai, hogy a kivaalanyiság adóévét megelőző adóévben az átlagos statisztikai állományi létszám – a kapcsolt vállalkozások adataival együttesen – ne haladja meg az ötven főt, valamint, hogy a kapcsolt vállalkozások adataival együttesen kiszámított bevétel és a mérlegfőösszeg ne haladja meg a három-három milliárd forintot.

Kiemelte: fontos ugyanakkor, hogy a cégek mindaddig az adónem hatálya alatt maradhatnak, amíg önállóan el nem érik a száz főt, illetve a hatmilliárd forint bevételt. Ha a cégre igaz, hogy a bruttó bértömege nagyobb a nyereségénél, és növekedésre fordítja vissza a nyereséget – ide értve az induló vállalkozásokat is – akkor mindenképpen érdemes fontolóra venni a kivázás lehetőségét, mert az nagy valószínűséggel bőségesen megéri.

A Pénzügyminisztérium kivakalkulátora az alábbi linken érhető el: https://kormany.hu/penzugyminiszterium/kiva-kalkulator.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Éberling András)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.