Szerdától olcsóbb lesz a dízel

Közzétették a kereskedők, milyen literenkénti árat szabnak meg a hét közepétől a magyar benzinkutakon.

2023. 12. 04. 10:40
Karnok Csaba
20220818 Szeged Tankolás a Mol benzinkút kútjánál. Fotó: Karnok Csaba (KC) Délmagyarország (DM) Fotó: Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzemanyagár-csökkenést hoz a Mikulás – derült ki a Holtankoljak.hu friss hétfői adatközléséből. Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis esni fognak a literenkénti árak szerdáról. A benzin esetében ugyan nincs változás, de a gázolajnál már várhatóan bruttó hat forinttal lesz kevesebb a kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon. Ezzel a gázolaj átlagára is beesik a hatszáz forintos szint alá. 

A következő átlagárakra lehet számítania a hét közepétől:

  • 95-ös benzin:  577 forint/liter,
  • gázolaj: 598 forint/liter. 

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyekhez képest a kutakon akár tízforintos eltéréseket is lehet tapasztalni. Múlt pénteken, december 1-jén a 95-ös benzinnél 577, gázolajnál 604 forint literenkénti árat hirdettek meg. Ez tehát marad is keddig, az új árak majd szerdától lépnek életbe.

Magyarországon szeptember vége óta tart egy látványos üzemanyagár-csökkenés. Akkor a 95-ös benzin ára 662, a gázolajé 686 forint volt. Vagyis ez alatt az idő alatt 85 és 88 forintos áresés állt be a hazai benzinkutakon.

Előzetes prognózisában a Holtankoljak.hu azt írta, hogy bár az elmúlt héten volt némi riadalom az olajárak alakulása miatt – hiszen az OPEC-ülés idején a Brent ára hirtelen 84 dollár közelébe ugrott –, de aztán az ár gyorsan korrigált is lefelé, miután a tagok nem tudtak megállapodni az újabb kitermelés-csökkentésről. Szaúd-Arábia ettől függetlenül az ázsiai országoknak olcsóbban fogja adni az olajat, de ez az információ nem tudta hosszabb távon magasabb szinten tartani az olaj árát. A múlt hét elején a Brent ára 79 dolláron kezdett, majd 78 dolláron zárt.

Látszik, hogy a piacon túlkínálat van, aminek hatására inkább egy lefelé tartó tendenciát tapasztalunk az olaj árának alakulásában, ami várhatóan a jövő év elején is kitart majd. Ez azért is jó hír a magyaroknak, mert a januártól érkező, literenként több mint negyvenforintos jövedékiadó-emelés talán így nem is lesz majd annyira fájdalmas.

A dollár árfolyama szintén 378-379 forintos szinten mozgott az előző héten. Összefoglalva tehát: a hazai a kiskereskedelmi árak alakulásában továbbra is inkább kisebb csökkenésre lehet számítani vagy az árak szinten tartására. A jóslat eddig bejött, szerdától a gázolaj ára csökken, a benzin ára stagnál.

Legközelebb új információ az árakról szerdán jelenik meg, az akkor bejelentett árazás pedig péntektől lép életbe.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.