Van még néhány hiánycikk a patikákban, így készüljön, ha nem akar ügyeletes gyógyszertárba rohangálni karácsonykor

December közepére megnőtt az influenzaszerű megbetegedések és légúti fertőzések tüneteit enyhítő gyógyszerek iránt a kereslet.

Forrás: Vaol2023. 12. 20. 14:04
null
Budapest, 2023. február 5. A gyógyszertár angol felirata egy patika kirakatán Budapest belvárosában. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hiányzó patikaszerek között a szteroidos orrsprayk is megtalálhatók – adta hírül a Vaol. A Magyar Gyógyszerészeti Kamara Vas Vármegyei Szervezetének elnöke, Németh Ákos vépi gyógyszerész beszámolt arról is, hogy a rendelések alapján – amit jelenleg a vépi gyógyszerész patikájában lát – csaknem százas nagyságrendűre tehető a hiánycikkek száma, azonban felhívta a figyelmet arra is, a pontos adat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnál érhető el.

 Megjegyezte, vannak termékek, amelyek helyettesíthetők, ezért a hiányuk nem okoz különösebb gondot.

Azonban több mint egy éve problémát jelent a fülzúgás elleni gyógyszerek beszerzése, azokból csak néha kapnak Vas vármegyében. – Vannak még diabétesz elleni termékek is, amik ugyancsak hiánycikknek számítanak, és azok sajnos nem is helyettesíthetők mással. Emellett egyes, alultápláltság miatt, felnőttek számára adható tápszerek sem elérhetők – részletezte a gyógyszerész. 

Beszélt arról is, hogy mint mindig, december közepére megnőtt az influenzaszerű megbetegedések és légúti fertőzések tüneteit enyhítő gyógyszerek és gyógyászati készítmények iránt a kereslet a patikákban, azonban 

ezeket nem említette a hiánycikkek között. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az idei karácsony a hét első két napjára esik, így több napon át zárva tartanak majd a gyógyszertárak és a boltok is. 

 Ha nincs otthon, ajánlott az ünnepek előtt beszerezni lázcsillapítót, torokfertőtlenítő cukorkát vagy sprayt, forró italport és orrsprayt, megelőzésre multivitamint és probiotikumot. A gyerekek számára a kornak megfelelő lázcsillapító mindenképp legyen otthon

 – javasolta a gyógyszerész.

Ha pont az ünnep idejére betegszünk meg, érdemes maszkot viselni, ha szeretteink közelébe megyünk, ezzel megóvhatjuk a fertőzéstől a családot. Hozzáfűzte, továbbra is fontos a kézmosás, amivel a fertőzések átadását hatékonyan előzhetjük meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.