Az egész európai gazdatársadalom forrong

Közös gazdademonstrációt tartanak a visegrádi országok agrárszervezetei.

2024. 02. 19. 10:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös demonstrációt szerveznek a Visegrádi országok agrárkamarái Lettország és Litvánia képviselőivel együtt február 22-re, arra hívják fel a társadalom figyelmét, hogy az Ukrajnából érkező gabona és élelmiszer tönkreteszi az európai gazdákat– erről Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke beszélt az M1 aktuális csatornán hétfőn. Elmondta, hogy az elmúlt években az európai agrárpolitika (KAP) zsákutcába kanyarodott, az állattartókat és a mezőgazdasági termelőket klímagyilkosnak bélyegezték, és ezt jogszabályokkal is megerősítették.

Az európai zöldmegállapodásról azt mondta, hogy szakmaiatlan és megalapozatlan diktátumról van szó. Az elmúlt időszak gazdatüntetései után ebből kezdenek a döntéshozók visszahátrálni, vélhetően a közeledő EP-választások miatt. Ehhez társul még az Ukrajnából az unióba korlátozás nélkül érkező gabona- és élelmiszerimport – baromfihús, tojás, méz –, amely egyenlőtlen helyzetet teremt, veszélyezteti az európai gazdákat és fogyasztókat.

– Az ukrán gazdák versenyelőnyt élveznek, mivel nem kell teljesíteniük azokat a szigorú élelmiszer-biztonsági előírásokat, mint az európai gazdáknak, továbbá méretgazdaságossági tényezők is mellettük szólnak – emelte ki a távirati iroda ismertetése szerint.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is beszélt Győrffy Balázs. Jelezte: az egész európai gazdatársadalom forrong, elfogyott a türelem. – Azt látjuk, hogy a brüsszeli elit magasról tesz a véleményükre és problémáikra – fogalmazott. Jelezte: a demonstrációk egyik célja, hogy erre felhívja a társadalom figyelmét és eloszlassa a termelőket érő bírálatokat. – A vizeink, a földünk megvédése közös cél, és az állatjólét egyben gazdasági érdeke is a termelőknek – hangsúlyozta.

Ukrajna fekete-tengeri gabonaexportja elérte a háború előtti szintet, az unió mégis fenntartja a szolidaritási folyosót, amelyet azért hoztak létre, hogy biztosítsák a fejlődő országok gabonaellátását. Győrffy Balázs ezzel összefüggésben kifejtette: ennek oka, hogy Ukrajna kiszorult az európai piacokról, és most ezt igyekeznek visszaszerezni. A tíz legnagyobb ukrán mezőgazdasági vállalatból kilenc nyugat-európai és az Egyesült Államokban bejegyzett nagy társaság, az ő érdekük, hogy piacot szerezzenek Európában, de ennek az európai gazdálkodók fizetik meg az árát.

A NAK a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségével országjárásba kezdett, mintegy hetven fórumon ismertetik majd a vidékfejlesztési forrásokkal kapcsolatos tudnivalókat, illetve az uniós mezőgazdasági politika várható alakulásáról tájékoztatnak.

– A gazdatársadalom a magyar kormánytól minden támogatást megkap. Vidékfejlesztési programokra óriási forrásbőség áll rendelkezésre; minden száz forintból nyolcvan forint hazai forrás, ami a maximálisan biztosítható érték. Az EP-választások egyik kérdése, hogy Magyarországot olyanok képviseljék Brüsszelben, akik értik a mezőgazdaság működését vagy akik legyőzendő ellenséget látnak benne – fogalmazott Győrffy Balázs.

 

Borítókép: Az Európai Unió zöldmegállapodása és az ukrán termékek európai behozatala ellen tiltakozó lengyel gazdák a traktorjaikkal tüntetnek (Fotó: MTI/EPA-PAP/Przemslaw Piatkowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.